BAMBAM – Lykke Kaffegårdar x Sjöstrand i unikt samarbete

Hur gör man kaffebranschen mer hållbar, så vi kan dricka kaffe med gott samarbete även om 50 år? Den frågan har både Lykke Kaffegårdar och Sjöstrand ställt sig, som nu har ett unikt samarbete ihop. Vi har träffat dem för att snacka mer om det!

En vilja att förbättra kaffebranschen. Det var starten för svenska Sjöstrand, som bland annat tagit fram en kapselmaskin i en hållbar design och ekologiskt kaffe i komposterbara kapslar. Detta för att kunna erbjuda en kaffeupplevelse utan bismak, både bokstavligt och bildligt talat.

– Vi är ett litet företag med en stark vision att driva positiv förändring inom kaffeindustrin, berättar John Ekeberg, vd för Sjöstrand.

Ett annat företag med samma vilja att förbättra kaffebranschen är Lykke Kaffegårdar. De har ett eget rosteri i Hökarängen, Stockholm, och driver som enda rosteri i Sverige kaffegårdar i Brasilien, Peru och Panama tillsammans med kaffebönderna, som också är delägare i Lykke Kaffegårdar i Sverige.

– Vår vision är att ingen eller inget ska ta skada bara för att vi ska njuta av en kopp kaffe vilket vi jobbar mot genom helt organisk odling och där bönderna även tar del av våra framgångar i Europa, berättar Johan Damgaard, en av grundarna till Lykke Kaffegårdar.

”Börjar inte alla samarbeten med människor med samma värderingar?”

Hur kommer det sig att ni inledde ett samarbete?

– Vi på Lykke blev nyfikna på kapselkaffe och ville samarbeta med någon som kan branschen. Att valet föll på just Sjöstrand var rätt enkelt. Vi vet att vi har samma vision i grunden och som tur är så tände John på idén, berättar Johan.

– När Johan hörde av sig så var den en självklarhet att vi skulle hitta på något tillsammans. Precis som Sjöstrand så är Lykke ett svenskt snabbväxande företag men stark hållbarhetsprofil inom kaffe, säger John.

De tog ett möte för att diskutera ett samarbete och fastnade i ett par timmar och snackade om allt mellan himmel och jord.

– Johan och teamet på Lykke är fulla av passion för det dom gör och vi älskar att jobba med passionerade människor som har stolthet i sin produkt. Superkul också att få möjligheten att jobba med en annan lokal aktör som vi delar samma värderingar som oss, förklarar John.

Johan fyller i.

– Ja, för börjar inte alla samarbeten med människor med samma värderingar och inställning till livet?

Tog fram kaffekapslarna BamBam

Så vad får man när två kaffevisionärer går samman i ett unikt samarbete? Jo, Bam Bam – ett ekologiskt kapselkaffe som både smakar och gör gott.

Kaffet kommer från Lykkes egna kaffegårdar, är rostat på deras rosteri i Hökarängen och har sedan malts och doserats i Sjöstrands komposterbara kapslar. Därefter har de tillsammans tagit fram en snygg förpackningsdesign.

– Ögat ska ju också njuta, så en fin förpackning är inte helt oviktigt, säger Johan.

Bam Bam har en slät men ändå livlig smakprofil med inslag av fransk nougat, mjölkchoklad och karamell. Rostningen har förfinats för espressokapselbryggning genom att den är gjord för att vara mer löslig i vatten. Det framhäver de smaker och den balans som är karakteristiska för bönor från Lykkes små kaffegårdar i Espiritó Santo, Brasilien och Agua de Nieves, Peru.

Sist men absolut inte minst – vad är hemligheten bakom ett riktigt gott kaffe?

– Precis som med allt annat vi äter och dricker. En genomtänkt plan för kaffet, med allt ifrån hur det odlas och tas omhand, till att förädlas av rostmästarens varsamma hand och blick över rostprocessen, menar Johan.

– Jag håller med. En riktigt bra ekologisk råvara som är förädlad genom att bönan rostas på ett varaktigt sätt i mindre volymer. Hårdvaran är givetvis viktig, och för att få till en riktigt bra espresso från en kapsel så behöver du en maskin som levererar en vattentemperatur på mellan 87-90 grader med en högtryckspump för att få ut den perfekta aromen och en fin ”crema” på toppen, avslutar John.

Vill du testa Bam Bam? Du hittar det på sjostrandcoffee.se och lykkegardar.se!

Dela på Facebook
Tweeta