Dressat med kashmir i höst

Soft goat herrkläder king

Vilket material är bättre att klä sig i under hösten, om inte kashmir? Det är både skönt, stilrent och håller hög kvalitet.

Vännerna Stephanie Bergström och Erik Magnuson ligger bakom det svenska varumärket Soft Goat. De båda har alltid älskat kashmirplagg, men var eniga om att priserna på dem ofta är ganska höga. Med målet att fler skulle få möjlighet att bära materialet grundade de Soft Goat. Genom att distribuera sina plagg på internet har de kunnat hålla priserna nere, men de är samtidigt otroligt måna om att plaggen ska hålla hög kvalitet och att hela produktkedjan ska vara etisk.

Soft Goat strävar mot att bidra med slow fashion till marknaden, då de är medvetna om klädindustrins påverkan på miljön. Det gör de genom att endast lansera två kollektioner om året, vilka alltid bygger på en klassisk design i ett material med lång hållbarhet och i hög kvalitet.

– Vi tror att ju nöjdare kunden är desto större sannolikhet är det att kunden återkommer till oss, dels när plaggen tillslut behöver bytas ut men kanske även för att komplettera garderoben med nya, hållbara plagg som är värda att investera i, berättar Stephanie Bergström, grundare av Soft Goat, och fortsätter:

– Varje kollektion består av cirka 70 procent plagg i basfärger så som vitt, grått, beige och svart, färger som aldrig går ur tiden och kan bli en favorit i garderoben i många år framöver. 


Höstens kollektion

Höstens kollektion ”The New York Issue” är, som namnet avslöjar, inspirerad av New York och dess urbana storstadsliv. Färgskalan är plockad från stadens många arkitektoniska byggnader som Brooklyn Bridge och Williamsburg Bridge. Färgerna kombinerar Soft Goats återkommande nyanser med varma kaffetoner.

Plaggens struktur är självklart i centrum när Soft Goat tar fram nya kollektioner och i The New York Issue-kollektionen har de lekt med olika stickningar som waffle knit, cable knit och rib knit. Vi ser även sportiga inslag som till exempel en hoodie, byxor och en ribbstickad polotröja som är lika snygg på söndagspromenaden, som under kavajen på jobbet.

Kolla in hela kollektionen här!

Förläng livslängden på dina kashmirplagg

Kashmir är ett material som kan hålla en hel livslängd om du tar hand om det på rätt sätt. Det gör dem till riktiga slow fashion-plagg. Såhär tar du bäst hand om dina kashmirplagg.

1. Tvätta

För det första bör du inte tvätta dina kashmirplagg oftare än nödvändigt, utan ibland kan det räcka att vädra dem. När du väl ska tvätta dem kan du göra det både för hand och i tvättmaskin. Använd tvättmaskinens handtvätts- eller ullprogram, och max 30 grader med kort centrifugering. Tvättar du för hand bör plagget blötläggas i ungefär en halvtimme och i vatten som är under 30 grader. Vrid och dra inte för mycket i plagget, då det kan skada kashmiren.

Tänk även på vad du använder för tvättmedel till dina kashmirplagg. Bäst är att använda ett som är anpassat för ullkläder, som till exempel Softs Goats egna.

2. Torka

Kashmirplagg bör plantorka efter tvätt, och det gör du lättast genom att lägga plagget på en plan yta med en handduk under. Om kashmirplagg och andra ullplagg hängs upp eller torktumlas kan de lätt tappa formen.

3. Stryka och steama

Är ditt kashmirplagg i behov av att strykas? Inga problem! Tänk bara på att inte ha högre temperatur än 150 grader på strykjärnet. Du kan även välja att steama plagget.

4. Förvara

Precis som vid torkning är det bäst att undvika att hänga kashmirplagg. Vik istället ner dem i din garderob, och gärna tillsammans med cederträ vilket håller mal borta från plaggen.

5. Klädvård

De flesta kashmirplagg får noppor, vilket beror på att plaggens kortaste fibrer kryper upp till plaggets yta. De uppstår oftast där plagget utsätts för mest friktion, som till exempel vid armhålorna. Dessa noppor tas bort med en noppkam, särskilt anpassad för ullplagg.

Om dina kashmirplagg från Soft Goat skulle gå sönder, lagar de dina plagg helt gratis med tjänsten ”care & repair”. Vill du fräscha upp plaggen med tvätt, noppning och steaming kan du köpa det för bara 100 kronor – allt för att plaggen ska hålla så länge som möjligt.

– Slow fashion har alltid varit en del av vårt DNA, vi vill vara det självklara valet när det gäller stickade basplagg av hög kvalitet. Jag tycker vi bidrar med just detta på många sätt, bland annat genom vår tjänst ”care & repair” och våra hjälpmedel så som noppkam och förvaringspåsar, men även genom att vara tydliga med hur man bäst tar hand om sina plagg på egen hand, avslutar Stephanie Bergström.

Läs mer om Soft Goat här.

Dela på Facebook
Tweeta