Gör ett statement i vinter – välj bil med framtidsutsikter

Låt oss prata bil. Det finns många parametrar att väga in, så hur ska man tänka? Måste man välja mellan prislapp eller design? Låt oss guida dig till en bil med stil – och med framtiden i sikte.

Vad som är viktigt inför det stora bilvalet är förstås individuellt, men en aspekt som kräver ett kraftigt övervägande är vilken bränsletyp du väljer.
Med ett överhängande dieselförbud i, till att börja med, Stockholmsområdet riskerar du också att bli ståendes med en bil sominte har tillåtelse att köra på alla gator eller i städer.

Lägg där till den miljöpåverkan som både bensin- och dieselmotorer står för och man inser att det är dags att se sig om efter mer hållbara alternativ. Men vilka är det då? Låt oss prata framtidsbil.

De miljövänliga alternativen inom bilvärlden blir fler och fler, och miljöbilarna har på riktigt tagit plats på scen. Rena elbilar är en möjlighet, men kräver ofta en viss planering utifrån var laddstationer är placerade. Här träder laddhybriden in. En av biltillverkarna som erbjuder laddhybridsteknik är Toyotamed deras Prius Plug-in.
Här är de stora fördelarna.

 

Gör ett statement i vinter – välj bil med framtidsutsikter
Foto: Toyota

1. Teknik

Toyotas Prius laddhybrid-modell Plug-in är en god mellanväg för dig som vill ta hänsyn till miljön utan att göra avkall på räckvidden.  

Den drivs till stor del på batteri, men har en bensinmotor som är redo att kicka in under längre körsträckor. På ren el tar du dig tyst och utsläppsfritt fram i vardagen. Batteriet kan laddas över natten via ett vanligt hushållsuttag och på morgonen finns nya fräscha mil tillgodo. Batteriet laddas också medan du kör tack vare att rörelseenergin tas tillvara och överförs till batteriet i form av elektrisk energi. Inget slöseri alltså.

Och vad sägs om en blandad förbrukning på 0,1 liter per mil? Jo tack.

 

2. Kostnader

Vad kostar den då? Den ointresserade eller oinitierade stirrar sig kanske blind på prislappen. Andra tror att laddhybrider är en kompromiss, ”halvvägs” till elbilar. I båda fall har man missat poängen.

För även om en Toyota Prius laddhybrid ligger prismässigt något över en motsvarande bensin- eller dieselbil, så är kostnaden på sikt något helt annat. Lägg till exempel in det faktum att du slipper veckovisa besök på macken och höga kostnader för bensin eller diesel.

Med en laddhybrid från Toyota har du också 3 års nybilsgaranti.

Läs mer: Allt om Toyota laddhyrid

Gör ett statement i vinter – välj bil med framtidsutsikter

3. Räckvidd

Totalt sett har Toyota Prius Plug-in en räckvidd på 130 mil. Du kan med andra ord nästintill köra Stockholm-Köpenhamn tur och retur om viljan faller på. Det är något att begrunda för de som trodde att en laddhybrid var en sorts kompromiss! Om du väljer att köra på ren eldrift kan Toyota PriusPlug-in klara fem mil. Med andra ord, du kan räkna med att upp mot 80 procent av vardagsbehovet täcks.

Boka provkörning

Dela på Facebook
Tweeta