Guide till Berlin: Friedrichshain – mellan gammalt och nytt

Friedrichshain är kontrasternas stadsdel. Ruffigt och stilrent, ålderdomligt men med framtidsvision. För mitt i allt det gamla växer något nytt och livfullt fram. Välkomna till Friedrichshain, hjärtat av östra Berlin.

Zalandos Berlin

Berlin är inte bara en världsstad av rang, det är också här Zalando har sitt ursprung och sitt hem. Bland byggnader som minns en hård tid från förr och ungdomens sikte mot framtiden, skapas en fantastisk och livfull atmosfär, och de perfekta förutsättningarna för inspiration.
Välkommen till Zalandos Berlin.

Friedrichshain bär fanan för det gamla Östberlin och har under decennier blivit synonymt med ett slitet och ruffigt område. En plats där invånarna bokstavligen står på barrikaden.
Men det är dags att vi tar steget ifrån oreda och stök. Bohemiskt, javisst, men också konstnärligt, charmigt och fullt av stora medieföretag med sikte mot framtiden.

Vi ger dig fem måsten i livfulla Freidrichshain. 

 

1.Söndagsmarknad

En bättre söndag börjar med promenad över Oberbaumbrücke från Kreuzberg till Friedrichshain. Ta sedan vägen mot Boxhagener Platz och till den färgfyllda marknaden som äger rum här varje söndag. Här är det framför allt maten som står i centrum och många passar på att göra sin veckohandling här. Även kläder och möbler finns, men ta också gärna en tur förbi alla de oändliga second handbutiker som finns i Freidrichshain. Bättre vintagefynd går inte att göra.

Adress: Hörnet av Grünberger strasse och Gabriel-Max Strasse

Guide till Berlin: Friedrichshain – mellan gammalt och nytt
Skynda fynda. Det finns mycket fint att hitta bland second handbutikerna i Friedrichshain.

2. Konstnärliga upplevelser

Freidrichshain är Berlins mesta konstområde och här finns allt från gallerier och coola väggmålningar till high end-konst.
Vill du rama in allt ovan tillsammans med god mat och dryck, musik och häftiga graffitimålningar ska du ta dig till det 52 000 kvadratmeter stor kulturcentret RAW Gelände. Området är som en stor nöjespark för vuxna och erbjuder bland annat klättring, skatepark och nattklubb i ett.
Lokalerna tillhörde tidigare Deutsche Bahn och ligger inbäddad bland tågspår och fabrikslokaler, vilket ger en udda men häftig miljö. 

En annan höjdpunkt för den konstintresserade är galleriet och konsthallen Urban Spree som ligger i anslutning till RAW. Förutom att bjuda på konst i alla dess former arrangerar de olika event och festivaler. De har också en trevlig innegård där du kan ta en öl i solen.  

Adress: Revaler Strasse 99

 

3. En undangömd swimmingpool

Stanna kvar några timmar extra i RAW och leta dig fram till den pool, ja du läste rätt, som ligger inne i en utav huvudbyggnaderna.  Syfte med poolen är inte att träna längde utan hit kommer man för att slappna av och småprata. Oftast finns även en DJ på plats som skapar en härlig atmosfär.
Poolen har öppet fram till klockan 23 så ett kvällsdopp är ingen omöjlighet.

Adress: Revaler Strasse 99

Guide till Berlin: Friedrichshain – mellan gammalt och nytt
Raw Gelände är trevligt att upptäcka under årets alla månader.

4. En bättre kväll

Freidrichshain är fullt av barer och restuaranger men vi vill slå ett slag för Hops & Barley. Här får du en mysig hemmakväll – fast ute. Med en gedigen öllista, tre egentillverkade ölsorter och en inredning av gamla ölfat är det optimalt för dig som uppskattar det gula guldet. 

Adress: Wühlischstrasse 22/23

 

5. Zalandos borg

På Tamara Danz-strasse vid kanten av ån Spree tornar Zalandos huvudkontor upp sig. Sedan 2014 har man kallat detta 20 000 kvadratmeter stora kontorskomplex sitt hem. Över 6 000 anställda från hela världen arbetar här med allt från inköp till marknadsföring. Olika länder och regioner har sina egna avdelningar och här anordnas det ofta temafester utifrån till exempel ett lands kultur- och mat. 

Sugen på att spendera dagarna hos Zalando? Här kan du söka aktuella tjänster!

Guide till Berlin: Friedrichshain – mellan gammalt och nytt
Hos Zalando får du kollegor från hela världen.
Dela på Facebook
Tweeta