Guide till Berlin: Kreuzberg – hipstern som växte upp

Kreuzberg är en festlig inkörsport till Berlin som inte många missar. Och varför skulle de? Men förutom fest finns här också fina restauranger, marknader och museum. En levande stadsdel för både gammal och ung.

Zalandos Berlin

Berlin är inte bara en världsstad av rang, det är också här Zalando har sitt ursprung och sitt hem. Bland byggnader som minns en hård tid från förr och ungdomens sikte mot framtiden, skapas en fantastisk och livfull atmosfär, och de perfekta förutsättningarna för inspiration. 
Välkommen till Zalandos Berlin.

Många säger att Kreuzbergs glansdagar som häftigt hipstermekka är över, men vi håller inte med. Snarare är det så att Kreuzberg bara vuxit i sin kostym. Från spenslig tonåring står stadsdelen nu i full blom och bjuder alla som vill komma på besök på både kvalitetsmiddagar, fester och fantastiska gallerier.
Detta ska du inte missa väl här:

1. Vintageshopping

Second hand och vintageshopping är inget man skojar bort i Berlin, och framför allt inte i Kreuzberg. En av de bästa är Kleidermarkt, en kedja av stora second handaffärer. Här kan du hitta både utvalda och välsorterade vintagebutiker och större affärer där du handlar kläder på kilopris. Oavsett vilket du väljer ligger priserna långt under de du hittar i svenska butiker. 

Adress: Bergmannstrasse 102

2. En äkta biergarten

En biergarten, eller ska vi kanske säga ölgård, är så berlinskt det bara kan bli. På BRLO i Kreuzberg kan du dricka gott under bar himmel och samtidigt spana på intressanta människor. Gå hit tidigt för en bra plats och räkna med att du inte lämnar förrän flertalet timmar senare. v

Adress: Schöneberger Strasse 16

Guide till Berlin: Kreuzberg – hipstern som växte upp
BRLO Biergarten är en av Berlins trevligaste biergarten.

Tips! Zalando Bread & Butter

Om du befinner dig i Berlin och Kreuzberg under 31/8-2/9 bör du passa på att besöka Zalandos event Bread & Butter. Här får du uppleva mode, musik och kultur i en härlig mix. Under eventet kan du handla från över 40 olika popup butiker från välkända märken, se modevisningar och dessutom uppleva konsterter och föresläningar. Eventet hålls på Arena Berlin. 
Här kan du läsa mer.

3. Matmarknad

Markthalle Neun i Kreuzbrg är en legendarisk marknad. Den öppnade sina portar för första gången 1891 (!) för att sedan stängas igen under 10 år, innan det var dags för nyöppning 2011. Eftr det har allt gått som på räls.
Här finns det mesta i matväg, så som ett italienskt bageri, en slaktare med fantastiska charkuterier, Tofu Tussis som sääljer handgjorda tofu och ett mikrobryggeri som säljer sin öl. I lokalen har man byggt upp sittplatser i trä som är mycket trevliga att slå sig ner vid och njuta av en lunch eller middag. 

På torsdagar har man Street Food Thursday mellan klockan 17-22, där kan du testa allt från brittiska pajer till dumplings eller tacos. Det blir ofta väldigt folktätt men det är värt att trängas lite för den goda maten.
En annan högtidlig händelse är julmarknaden. Gå runt och kika bland alla utställare och avsluta med en Glühwine.

Adress: Eisenbahnstrasse 42/43

4. Barhoppa

För dig som gillar att barhoppa är Oranienstrasse i Kreuzberg ett starkt alternativ, kanske ett av de mest starka. För här finns fullt av trevliga stora och mindre hål-i-väggen-ställen som serverar värmda och kylda drycker. En favorit är den lilla baren Luzia. På dagen tjänstgör det som ett mysigt kafé för att, framåt kvällen, tas över av festglada person som gör ett tillfälligt stopp på väg ut i natten. Personalen på Luzia är väldigt trevlig och kunnig och låter dig gärna provsmaka på olika öl innan du gör ditt val.
Observera att, som för många andra tyska barer och uteställen, så ligger röken tät i lokalen så bär inte dina dyrgripar om du inte vill betala en dyrare kemtvättsräkning.

Adress: Oranienstrasse 34

Guide till Berlin: Kreuzberg – hipstern som växte upp

5. Judiska museet

Judiska museet är en tung upplevelse, och på samma gång vacker. Här får du lära sig allt om hur judarnas historia under 2 000 år. Fokus ligger på andra världskriget och förintelsen. Det finns en grundutställning men också många spännande tillfälliga utställningar. Missa heller inte att gå i den berömda trädgården, med 49 betongpelarna varpå det växer olivträd som symboliserar hopp. Trädgården är formad som en fyrkant och är den enda rektangulära formen i hela museet. 

Adress: Lindenstrasse 9-14

Guide till Berlin: Kreuzberg – hipstern som växte upp

6. Zalandos outlet

Zalandos e-handel har vi alla besökt, men om du är i Berlin borde du även boka in ett pit stop hos deras outlet. I den 1 000 kvadratmeter stora butiken finns reavaror med upp till 70 procent. Välkomna! 

Adress: Köpenicker Strasse 20

eller shoppa online här

 

Dela på Facebook
Tweeta