Patagonias nya väskkollektion är gjord av 10 miljoner pantade flaskor från havet

Trött på att slösa på jordens resurser i ditt sätt att konsumera mode? Då borde du kika på det här.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-08-14 15:07  |  Lästid: 2 minuter

Det kaliforniska friluftsmärket Patagonia fortsätter med sitt efterföljansvärda agerande som förebild åt världens alla klädmärken i miljöfrågor. Varumärket har lyckats uppnå något som de flesta inom industrin bara kan drömma om – att vara mycket eftertraktade modemässigt och samtidigt vara ett övertygande val som är bra mot planeten. Visst vore det allra bästa för miljön att inte tillverka några produkter överhuvudtaget, men nu har Patagonia tagit sitt miljötänk till en ännu högre nivå i samband med lanseringen av sitt nya väskkoncept ”Black Hole Bag”. Kollektionen består nämligen av tjugofem olika väsktyper som tillverkats av hela 10 miljoner återvunna plastflaskor.

Den ofattbart stora mängden plastflaskor har plockats upp från haven och användes i exakt alla aspekter av designen och materialet. I kollektionen syns sidopåsar, duffle-bags, tote-väskor, ryggsäckar och andra väsktyper, som alla är 100 procent återvunna och vattentåliga.

Friluftsmärket Patagonia har gått från att vara ett varumärke som enbart associeras med friluftsliv till att träda in i streetwear-modets finrum – och säljs i butiker som bland annat Nitty Gritty och Caliroots. Deras kanske mest kända produkter är tröjorna och jackorna i fleece och typiskt retro-utförande.

Plastflaskorna är bara ett första kliv för Patagonias nya affärsmodell som handlar om att enbart arbeta med återvunnet material. ”Mindre än 1% av materialet som används för att tillverka kläder blir till nya kläder varje år. För att verkligen påverka det behöver vi förändring i hela branschen", skriver varumärket på sin hemsida.

För den som är trött på att slösa på jordens resurser, men samtidigt vill göra moderiktiga val, så känns det med andra ord som ett givet val att rikta uppmärksamheten mot Patagonia.

Patagonias nya väskkollektion finns tillgänglig i utvalda butiker och på varumärkets hemsida.
Läs mer om Patagonias hållbarhetsprojekt här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-14 15:15