Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen

Att knyta en slips är något alla män bör kunna och det räcker egentligen med att lära sig en enda knut som är gångbar till alla tillfällen. Här ger jag mina bästa tips på hur du knyter en slips – varsågoda.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2017-06-14 06:00  |  Lästid: 3 minuter

Det underlättar verkligen med en grundläggande kunskap om de olika slipsknutarna. För att efter egen smak och tycke kunna tillämpa den knut som passar bäst för ett specifikt tillfälle eller beroende på vem slipsen skall bäras utav. 

Vilka knutar är det då du framförallt behöver lägga på minnet? Egentligen är det endast tre stycken, Four-in-hand, orientalknuten samt Half Windsor. Att tänka på är att vissa material kräver olika knutar vilket vi går djupare inpå nedan.

Oavsett knut är det vanligaste misstaget att slipsbärare generellt sett inte vågar eller vill dra åt knuten tillräckligt hårt. En löst sittande knut ger ett slarvigt uttryck och ger inte heller knuten dess rätta form. Väljer man att bära slips är ett slarvigt uttryck inte något att eftersträva och trots att en hårt åtdragen knut möjligtvis inte är lika bekvämt som en löst åtdragen är det något man enkelt vänjer sig vid efter en tids bärande.


Four in hand

Den absolut mest klassiska knuten är four-in-hand knuten och den du först bör lära dig. Four in hand-knuten ger ett asymmetriskt uttryck och blir nästintill alltid perfekt i sin storlek oavsett om slipsen skall bäras till kostym eller uddakavaj och jeans. Namnet Four in hand kommer från en engelsk gammal herrklubb som hette just The Four in Hand Club, denna knut bärs flitigt av Prinsen av Wales. Four in hand-knuten kan tillämpas på i stort sätt alla slipskvalitéer och får ofta ett tydligt veck mitt på slipsen som ger extra karaktär och är samtidigt något som bör eftersträvas.

Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen
Ett perfekt exempel på en four in hand knut från Eton.
Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen

Oriental

Den absolut enklaste knuten som utförs precis som en four in hand fast med färre steg. Orientalknuten blir av samtliga knutar den minsta i sin proportion och lämpar sig därför bäst till grövre slipsar i ull eller flanell. Är du nybörjare kan orientalknuten vara bra att börja med då den kommer underlätta att lära dig fler klurigare knutar längre fram.

Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen
Ett exempel på hur jag knyter en grövre slips i ull med hjälp av en orientalknut.
Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen

Half Windsor

Önskar du en större knut än de två första vi presenterat är den halva windsorknuten något för dig. Den ger även ett mycket mer symmetriskt uttryck då den i jämförelse med four-in-hand knuten dras två gånger istället för en genom "öglan". Den halva windsorknuten lämpar sig ofta bättre till en kavaj eller kostym där slagen är aningen bredare vilket ger en bättre harmoni för mellan din slips, skjorta och kavajslag. Den halva windsorknuten bör inte tillämpas på grövre slipsar då knuten blir alltför vulgär och klumpig. Tillämpa den istället på en tunnare ull, silke eller sidenslips för bästa tänkbara resultat. Behöver du extra inspiration, kika på serien Suits där karaktären Harvey Spector visar prov på hur en kostym bärs på bästa tänkbara sätt till en halv windsorknut.

Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen
Ett en perfekt utför Half windsor från Care of Carl
Philip guidar: Så lär du dig knyta slipsen


Dela på Facebook
Tweeta