Philip guidar: Så rockar du den kritstrecksrandiga kostymen

Kritstrecksränder är både snyggt, elegant och utstrålar pondus – om det bärs på rätt sätt. Kings modeskribent Philip Conradsson visar hur.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-01-05 14:09  |  Lästid: 2 minuter

Den kritstrecksrandiga kostymen är ett plagg som varje man någon gång i livet bör äga. Få plagg har samma pondus och eleganta framtoning när det bärs på rätt sätt och framförallt vid rätt tillfälle. Givetvis har den ett mer begränsat användningsområde än den enfärgade kostymen och bör därför inte vara den första kostymen man investerar i, men den är en ypperlig utfyllnadskostym och ett perfekt komplement till den klassiska marinblå, ljusgrå eller antracitgrå kostymen i garderoben.

Kritstrecksrandiga kostymer finns i en hel del olika utföranden, den mest formella är den smalspåriga randen i tunn ull som fördelaktigt bärs tillsammans med klassisk bomullsskjorta med cutawaykrage och slips. Ett annat utförande är den bredare kritan som oftast ses i kostymer av grövre ullkvalitet såsom flanell. Den bredare kritan anses i regel mindre formell än den smalspåriga men kan utan problem bäras men samma skjorta och slips som den smalspåriga. Däremot gör sig den bredare kritan i flanell minst lika bra till en polotröja i merinoull eller kashmir.

Här är ett gäng utföranden att inspireras av.


Fabio Attanasio är en otrolig inspirationskälla och många gånger en förespråkare av just den kritstrecksrandiga kostymen. Här ses han bära en mörkmarinblå kostym men en smalspårig rand, just denna är utrustad med breda peak lapel-slag som kännetecknas av sin spetsiga form vid slagets yttre parti.

 

A post shared by NO LABEL (@worldofnolabel) on


Den grå kritan är minst lika gångbar som den marinblå. Denna gång i en aningen bredare rand med traditionella slag matchat med en vit skjorta och rosa slips som lättar upp den annars strikta kostymen.

 

A post shared by ROSE & BORN (@roseandborn) on

Ett perfekt exempel på hur man stylar den antracitgrå kritstrecksrandiga kostymen från Rose & Born. Klassisk vit skjorta med cutawaykrage, brun slips med struktur och en vit näsduk lekfullt nedstoppat i bröstfickan.


 

A post shared by MNSWR (@mnswrmagazine) on

Den dubbelknäppta kritstrecksrandiga kostymen är ett otroligt elegant val för den som vågar och vill. Här buren av Jake Grantham på bästa tänkbara sätt med marinblå slips och ljusblå skjorta.

 


Flanellkostymen är det perfekta valet för höst- och vinterbruk. Den kritstrecksrandiga flanellkostymen ses denna gång med en bredare rand som ofta används i just grövre ulltyger. Komponerad med en grå polotröja för ett mer lättsamt och avslappnat intryck.

 

A post shared by Pino Luciano (@pinoluciano) on


Den bruna kritan är sannerligen inte det lättaste alternativet och kräver verkligen sin man. Däremot när den bärs av Pino Luciano, son till skräddaren och grundaren av varumärket Orazio Luciano, känns det helt rätt. Komponerat men en ljusblå skjorta och diskret mönstrad slips.

Dela på Facebook
Tweeta