Plaggen som aldrig går ur tiden: Levi’s Trucker Jacket

King hyllar de ikoniska plaggen som aldrig går ur tiden. I dag: Levi's Trucket Jacket.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-07-06 18:02  |  Lästid: 2 minuter

Slut ögonen och tänk på en jeansjacka. Sannolikt är det konturerna av Levi’s ikoniska Trucker Jacket som du föreställer dig. En tidlös stapelvara som – när modebegrepp som dubbeldenim toppar vårtrendrapporterna – är mer aktuell än någonsin. Jeansjackornas mamma lanserades i sin ursprungliga form redan 1905, då under det kommersiellt tveksamma namnet Type 1, lot nr 506XX. Modeller kom och gick, fickor tillkom och bytte plats, passformer smalnades av och nitar fasades ut. Först sex decennier senare, 1967, mitt under brinnande Summer of love, lanserades Trucker-jackan som vi känner den i dag.

Levi’s Trucker Jacket är världens mest ikoniska jeansjacka. Foto: Christopher Hunt.

De iögonfallande V-sömmarna som sträcker sig från bröstfickorna ner till midjan förblir trucker-jackans tydligaste signum – liksom de otaliga kopior som följde. Det är en designdetalj som accentuerar den figurnära passformen – långt ifrån den boxiga silhuett som gjorde jackan populär under 40- och 50-talet. Truckern slog brett i subkulturkretsar, mycket tack vare bärarens möjlighet att göra jackan personlig med pins, tygmärken, nitar och grafitti. Hippie eller hiphoppare? Jeansjackan går hem i alla läger. En arbetarklassikon och en symbol för frihet som fortsätter att sälja som smör, trots (eller kanske på grund av) sina 50 år på nacken. I dag är Trucker Jacket, näst efter 501:an, det kanske viktigaste plagget i Levi’s välfyllda jeansgarderob. Att välmeriterade modemärken som Supreme, Vetements, Off-White och Junya Watanabe alla har gjort sina egna tolkningar av den ikoniska jackan säger kanske inte allt, men något. En perfekt sommarinvestering som går att matcha med det mesta – varför inte en jeansskjorta och ett par välanvända 501:or? Pris: 1 199 kr.

Visste du att: Det numera vedertagna modellnamnet Trucker myntades av ett gäng japanska denim heads och vintagesamlare på 80-talet. Namnet kommer sig av att det var just lastbilsförare (truckers) som japanerna ansåg bar upp jackan bäst och slet plagget snyggast.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-07-06 18:05