Politiska bottar hotar svenska valet – på sociala medier

11 procent av inläggen om svensk politik på Twitter skrivs av robotar. Det visar en ny studie om att antalet automatiserade konton, så kallade bottar, har ökat markant på sociala medier i sommar.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-08-30 09:41  |  Lästid: < 1 minut

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, har i en ny studie inför det svenska valet, undersökt hur många bottar som diskuterar om svensk politik och fått resultatet att dessa siffror varit nära på att fördubblas mellan månaderna juli och augusti i år. 

FOI har i sin studie tagit med konton som skriver om svensk politik på Twitter och sedan delat upp dessa i genuina konton (det vill säga riktiga människor), automatiserade konton (det vill säga bottar), samt den tredje gruppen som är konton som varit aktiva tidigare men blivit avstängda från plattformen.

Enligt studien så var det 6 procent av dessa konton som diskuterade svensk politik som betraktades som bottar – och dessa stod för 11 procent av alla tweets som diskuterade svensk politik på nätet. Bottarnas yttrande om politik på sociala medier går därför att se som ett litet, men ändå existerande hot mot det svenska valet. Då den automatiserade delen av internet inte är folkets röster, betyder det alltså att ungefär en tiondel av alla politiska diskussioner på Twitter är manipulerade.

Vanligast att bottarna uttryckte stöd för Sverigedemokraterna

I studien framgick det även att det var 40 procent vanligare att de automatiserade kontona visade stöd för Sverigedemokraterna i sina inlägg än vad de genuina kontona gjorde. De automatiserade kontona länkade även oftare till medier rätt långt ut på högerkanten på den politiska spelplanen, än vad de genuina kontona gjorde.


Dela på Facebook
Tweeta