Psykiater: Alkohol är bra för kreativiteten

Det finns en viss sanning bakom myten, enligt överläkaren och psykiatern Simon Kyaga.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-06-27 13:40  |  Lästid: < 1 minut

Det finns faktiskt vetenskapliga belägg bakom den gamla skrönan om att alkohol gör människor mer kreativa. Det säger psykiatern och överläkaren Simon Kyaga I en intervju i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Det finns en del positiva aspekter av alkohol. Det finns en idé om att alkohol skulle kunna frigöra kreativa resurser, säger han, och fortsätter:

– Om man tittar på litteraturen finns det ett visst stöd för att en begränsad mängd alkohol sannolikt är fördelaktigt för att komma på nya idéer. Det är inte bra att dricka för mycket alkohol för då kan man inte skapa någonting, men i stunden verkar det som att mindre mängder bidrar till fler idéer.

Det här verkar dock bara gälla personer som inte är kreativa från början, enligt överläkaren. Hos de som redan är kreativa har det snarare motsatt effekt, säger han. Han berättar också att alkohol inte ”dödar hjärnceller” på det sätt man tidigare trott.
– Det påverkar hjärncellernas kontakt med varandra och på vis försämras hjärnans effektivitet. Men hjärncellerna dör nog inte, om man inte dricker extremt stora mängder, säger han.

Vad som däremot inte är nytt är att alkohol i för stora mängder alltid är ett problem, inte minst samhällsekonomiskt och i sociala relationer. Den brasklappen la Simon Kyaga in redan i början av intervjun.

Men det finns vetenskapligt stöd ett eller två glas vin framför tavelduken eller tangentbordet faktiskt kan hjälpa kreativiteten på traven.

Dela på Facebook
Tweeta