Rapport: Modeindustrin andra största bidragaren till modernt slaveri

En rapport visar att modebranschen är en av de industrier som bidrar mest till det som kallas modernt slaveri.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-08-18 16:14  |  Lästid: < 1 minuter

Mer pengar går till modernt slaveri via klädbranschen än någon annan industri bortsett från teknik. Det konstateras i rapporten Global Slavery Index 2018. Den ges ut av organisationen Walk Free Foundation, som jobbar för att stoppa vad som brukar kallas för modernt slaveri.

Slavarbete förekommer i modern tid på en mängd olika sätt. I rapporten definieras det som situationer där människor exploateras på ett sätt där de inte kan lämna sitt arbete på grund av saker som våld, hot, tvång eller bedrägeri. Modernt slaveri är ett paraplybegrepp som används för att beskriva den typen av situationer. Även tvångsäktenskap räknas som en form av slaveri.

Enligt rapporten importerar G20-länderna kläder och modeprodukter för sammanlagt 1,175 biljoner kronor där det finns en risk att slavarbete har förekommit under produktionen av dem. De pengarna skapar förutsättningar för en global ekonomi som år 2016 höll mer än 40 miljoner människor i slaveri, enligt Walk Free Foundations uppskattningar. 71 procent av dessa är kvinnor. De länder där risken för slavarbete är högst är enligt studien Kina, Indien, Vietnam, Thailand, Malaysia, Brasilien och Argentina.


Vad kan man göra åt det här då? Det börjar med att fler måste börja ta ansvar, föreslår organisationen. "Uppdraget att eliminera modernt slaveri läggs för ofta på länderna där brotten begås. De har definitivt ett ansvar, men de är inte ensamma om det. Ett illdåd så omfattande som modernt slaveri behöver ett enat, globalt gensvar", skriver de på Global Slavery Index hemsida.

Som konsumenter kan vi som alltid bidra genom att se till att sakerna vi köper är tillverkade på ett så etiskt sätt som möjligt.

Läs hela rapporten och ta del av alla siffror här.

Dela på Facebook
Tweeta