Recept: Egg burger med avokado och sriracha-majo

Kocken och matskribenten Tove Nilssons burgare har äggstra allt.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-07-06 16:11  |  Lästid: < 1 minuter

Du behöver:

  • 4 brioche buns
  • 1 dl heläggsmajonnäs (se nedan)
  • 1 msk srirachasås
  • 1 silverlök, finhackad
  • 1 msk färskpressad lime
  • 1 tsk strösocker
  • 600 g nymald högrev
  • 8 skivor ost
  • 4 ägg
  • 2 avokador, mosade
  • 1 kruka färsk koriander
  • olivolja
  • salt och nymald svartpeppar 

 

Heläggsmajonnäs – American style:

  • 1 ägg     
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 1/2 dl neutral olja     
  • Salt

 

Gör så här:

1.
Börja med majonnäsen: Knäck ägget i en mixerkanna som hör till stavmixern eller annan smal, avlång kanna. Tillsätt vinäger och senap. Häll på oljan.


2. 
Sänk ner stavmixern till botten av kannan och kör till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger. 

3.
Blanda majonnäsen lite slarvigt med srirachasåsen. 

4.
Sätt ugnen på 150 °.

5.
Blanda löken med lime, socker och 1 krm salt. Låt stå och marinera när resten av burgaren förbereds. 


6.
Forma färsen till burgare och stek i het panna i lite olja. Stek i cirka 4 minuter på varje sida för rosastekt. Salta och peppra mot slutet. 

7. Dela bröden i halvor och rosta i lite olja i het stekpanna. Lägg ostskivor på undre delen och värm i ugnen i cirka 5 minuter, tills osten smälter. 

8.
Vändstek äggen, låt gulan fortfarande vara rinnig. Salta.

9.
Montera ihop burgaren. Lägg på kött, strö över lök och lägg på en rejäl klick mosad avokado. Toppa med majonnäs, koriander och stekt ägg.


Dela på Facebook
Tweeta