Rik på framgångar – Henrik Huldschiner om den ständiga jakten på lycka

Henrik Huldschiner  |  Publicerad 2018-03-20 17:49  |  Lästid: 3 minuter

Du har väl hört historien om managementkonsulten som semestrar i en sömnig fiskeby i Mexiko och varje kväll fascinerat tittar på fiskaren som sitter med ett metspö vid havet och drar upp fisk efter fisk? Sista kvällen går managementkonsulten fram till fiskaren och frågar varför han inte köper sig bättre utrustning. 

”Varför skulle jag göra det? ” svarar fiskaren. 

”För att du skulle få mer fisk som du kunde sälja på marknaden.” 


"Och sedan då?" 

"Då kunde du köpa en fiskebåt för pengarna så fick du ännu mer fisk att sälja." 

"Och sedan då?" 

"Då kunde du anställa folk och starta ett fiskerieföretag så att du tjänade så mycket pengar att du själv inte behövde arbeta mer." 


"Och sedan då?" 

"Då kunde du ju bara slappa och sitta med ett metspö och titta på solnedgången." 

"Men det är ju precis det jag gör i dag."

Jag vet inte hur många gånger som jag återkommit till den här historien under mitt vuxna liv, när kombinationen av karriärstress och sökandet efter livets mening fått mig att kippa efter andan. Fraser som "du lever bara en gång", "vad är det jag kommer att minnas på dödsbädden?" och "pengar gör dig inte lycklig" dyker då oundvikligen upp i huvudet. 


Jag tror att alla som befinner sig i ekorrhjulet mår bra av att ställa sig de här frågorna då och då. Men hur ska man då göra för att maximera sin lycka i livet? 

Sverige och de andra skandinaviska länderna hamnar ständigt i topp när diverse institut försöker mäta människors lycka. Alltifrån miljö och hälsa till utbildning, boende, säkerhet och självförverkligande brukar vägas in i dessa lyckoindex. Men den starkast vägande parametern är alltid landets välstånd, som vanligast mäts i BNP, bruttonationalprodukten.

Det är därför ganska lätt att avfärda påståendet "pengar gör dig inte lycklig", i alla fall upp till en viss gräns. Det har gjorts en rad undersökningar kring pengarnas roll som lyckobringare. Forskare vid det amerikanska universitetet Princeton kom för ett par år sedan fram till att upp till en månadslön på 40 000 kronor stiger lyckan med hur mycket man tjänar, men sedan planar lyckokänslan ut. Det stämmer väl överens med mina egna erfarenheter.

Men alla håller så klart inte med. Den pratglade IT-entreprenören Johan Staël von Holstein hade i början av sin karriär som mål att tjäna ihop minst 50 miljoner kronor, därefter menade han att man kan känna sig fri att göra vad man vill. (Den stora ironin är att IT-legendaren passerade gränsen med råge – innan IT-bubblan sprack var hans aktier i Icon Medialab värda över 2 miljarder kronor.)


Alla de framgångsrika entreprenörer och företagsledare som jag träffat och intervjuat genom åren brukar dock intyga samma sak: De har inte blivit lyckligare av att bli ekonomiskt oberoende. Glädjen över den första intjänade miljonen går aldrig att återskapa oavsett hur många nollor som adderas till bankkontot. Ändå är jag övertygad om att människans ständiga jakt på pengar och framgång skapar enormt mycket lycka. Affärslivet kan faktiskt liknas vid ett gigantiskt lyckohjul. 

Slutsatsen jag alltid kommer fram till är att jag aldrig skulle kunna bli den där lycklige fiskaren med metspöet – om jag inte först tröskat igenom hela den företagsresa som managementkonsulten målar upp. Lyckan kommer inte av de pengar man tjänat, utan av det man uträttat för att dra in stålarna. Sedan sätter jag mig gärna med ett metspö och njuter av solnedgången.

Hausse

Fotbolls-VM i Ryssland
Få saker har gjort mig så lycklig det senaste året som när svenska lands-laget kvalificerade sig för sommarens VM-slutspel i Ryssland. I juni kommer hela Sverige att koka.

Baisse

Vinter-OS i Sydkorea
Alla dopningsskandaler har gjort att mycket av glädjen gått förlorad. Så fort en idrottare i en uthållighets-, styrke- och/eller snabbhetssport utför en exceptionell prestation har jag närmare till misstankar än hyllningar.


Dela på Facebook
Tweeta