Så blandar du Årets bartenders favoritdrink: “Inget slår den”

Svante Garsten, barchef på Häktet Vänster i Stockholm och vinnare av Årets bartender i Bartender Choice Awards, tipsar om sina spritiga favoriter.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-08-18 09:19  |  Lästid: 2 minuter

Drink

French 75

Det finns inget som slår en bra balanserad och kall French 75. En klassisk cocktail som funkar till allt och alla. Mitt recept är 4 cl gin, 3 cl citronjuice och 2 cl sockerlag som skakas kallt och toppas med torr champagne.

Sprit

Plantations rom

Jag har alltid varit en romfantast, och Plantation är en personlig favorit med stort utbud. En av mina favoriter är Plantation Pineapple (nr 80524). Funkar lika bra att dricka ren som att blanda fantastiska cocktails på.

Pryl

Tin-tin shaker

En bra shaker är ett viktigt och mångsidigt verktyg bakom baren, men är lika viktig för den som vill briljera i hemmabaren. En tin-tin shaker är en tålig shaker med två metalldelar för effektiv kylning och smidig hantering. Jag köper mina på barkonsult.se.

Svensk bar

Tjoget, Stockholm

Tjoget i Hornstull på Södermalm har varit en av mina favoritbarer sedan de öppnade för tio år sedan. Härlig atmosfär, fantastisk sydeuropeisk mat och sjukt bra drinkar. En komplett krog som har lite av allt man som gäst letar efter och som numera rymmer en matsal med chambre separée, en cocktailbar, en vinbodega och ett ölkafé.

tjoget.com

Internationell bar

Hotsy Totsy, Budapest 

Det är alltid kul att hitta guldkornen i de lite mer oväntade städerna, och prisbelönta Hotsy Totsy i Budapests partydistrikt är verkligen en sådan bar. De har även en speak-easy-del som heter Hudson. En minibar med max tio platser som bjuder på helt fantastiska innovativa cocktails och stämning.

hotsytotsy.hu

Vin

Ruinart Champagne

Alla som känner mig vet att jag älskar att dricka bubbel, speciellt på is. Det låter kanske lite kons­tigt, men det är godare än vad man tror. Isen gör att bubblorna inte blir lika intensiva och håller champagnen kall och god hela vägen tills glaset är slut. Husbubblet? Ruinart och Pol Roger. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-18 09:27