Så blev Adidas Samba en sneakerklassiker

King väljer tidlösa klassiker som aldrig går ut tiden. Denna månad: Adidas Samba.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-09-22 10:27  |  Lästid: 2 minuter

Ett skilsmässobarn som nyligen firade 70 år är en av Adidas mest säljande produkter genom alla tider. 

Men det är kanske inte den du tror. För även om Adidas har en mängd klassiska skor i sitt sortiment – från retromodeller som Stan Smith, Superstar och Gazelle till dagens utbud av högteknologiska löparskor och utsålda Kanye West-samarbeten – så är företagets hetaste sneakers ett par gamla fotbollsskor. I dag bärs Adidas Samba av Frank Ocean, Kendall Jenner och Asap Rocky, när den glödheta designern Grace Wales Bonner samarbetar med Adidas så inkluderar hon alltid minst ett par Samba i kollektionen. 

Wales Bonners senaste kollektion för Adidas. Foto: Adidas.

Adidas Samba föddes strax efter att bröderna Adolf och Rudolf Dasslers vägar hade skilts åt under slutet av 40-talet. Rudolf startade Puma medan Adolf arbetade dag och natt med att ta fram en fotbollssko som skulle hjälpa fotbollsspelare att kunna spela på isigt underlag om vintern. Originalet var en tjockare typ av sko i känguruskinn och med en gummisula som skulle ge bättre grepp på halt underlag. Eftersom VM i Rio de Janeiro skulle spelas året därpå passade Adolf Dassler på att döpa sina vinterskor till Samba för att locka över spelarna till Adidas. Fyra år senare vann Västtyskland VM i Samba-skor. Sedan dess har skorna gjorts om och framför allt kommit att bli förknippade med svettiga gymnastiksalar och inomhusfotboll.

På 80-talet var Samba en av alla Adidas-modeller som plockades upp av brittiska fotbollshuliganer. Tillsammans med strukna skjortor, eleganta kostymbyxor och dyra italienska jackor blev Adidas Samba en självklar del av casual-subkulturens uniform efter att brittiska fotbollssupportrar från norra England länsat europeiska butiker på svåråtkomliga Adidas-modeller på bortaresor. På 90-talet adopterades skon i stället av stilsäkra skejtare. Och kanske är det den nästan anonyma formen som har gjort den till en så odödlig klassiker. Trots att skorna har synts i popkulturens mittpunkt sen 70-talet – de syntes allt som oftast på Bob Marleys fötter, bars av både Blur och Oasis och syntes i Trainspotting – så går de gamla fotbollsskorna under radarn som få andra skor. 

Visste du att: Samba firade nyligen sin 70-årsdag och är i dag den äldsta Adidas-modell som
fortfarande tillverkas. Trots att Adidas sällan har marknadsfört Samba så är det företagets näst mest
sålda sko genom tiderna med ungefär 35 miljoner sålda par. Etta på listan? Stan Smith.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-22 10:27