Så blev Creed en tidlös klassiker – och Hollywoods favoritdoft

King lyfter på hatten för anrik doftklassiker.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2022-02-18 09:46  |  Lästid: 2 minuter

Gammal är äldst. Inte minst när det kommer till hantverksmässig parfymproduktion. I 260 år har mytomspunna fransk-brittiska Creed buteljerat lyxig väldoft för kräsna näsor. Och doften av framgång visar inga tecken på att avta.

Historien om ett av världens äldsta parfymhus började med ett par parfymerade handskar – en gåva till Englands dåvarande kung, George III. Kungen blev så betagen av doften att han bad det nystartade skrädderiet, grundat av James Henry Creed, att återskapa doften i buteljerad form.

Resultatet, Royal English Leather – en potent mix av mandarin, ambra och sandelträ – förblir än i dag en av parfymhusets storsäljare. År 1854 flyttade Creed sitt huvudkontor till Paris, påhejad av Napoleon III och kejsarens trendkänsliga fru. Parfymhuset gjorde sig snabbt ett namn i Europa, uppskattade av såväl aristokrater som kungahus för sin exklusiva doftgarderob, diskreta air av lyx och känsla för kvalitet.

Få dofter är förknippade med Oscarsgalans röda matta som Creeds Green Irish Tweed. Högprofilerade skådespelare som Cary Grant, Robert Redford, Clint Eastwood, Richard Gere och George Clooney har alla utnämnt parfymen till sin signaturdoft.

I dag drivs varumärket av sjunde generationen Creed, med parfymhusets kreativa ledare Olivier Creed i spetsen. Tillsammans med sonen Erwin reser Olivier världen över i jakten på de finaste naturliga råvaror som finns att köpa för pengar. I fabriken i Fontainebleu skapar man sedan sina essenser med en traditionell infusionsteknik som gör det möjligt för parfymhuset att hålla högsta möjliga kvalitet på slutprodukten.

Samtliga dofter är handgjorda från ax till limpa och variationen hos de naturliga ingredienserna gör att doften hos olika parfymbatcher inte sällan skiljer sig något åt – inte helt olikt ett bättre årgångsvin. Ett faktum som såklart bara välkomnas av Creeds kräsna kundskara. Ska du själv investera i en Creed-doft föreslår vi den maskulina men samtidigt oväntat fräscha Aventus. Eller varför inte parfymhusets gentlemannasuccé Green Irish Tweed från 1985 – en frisk och träig foguère, inspirerad av den irländska landsbygden, som sitter som en skräddarsydd tweedkostym en bitande vårdag. Priset? 2 530 kr för 100 ml.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-18 09:49