Så blev Eames glasfiberstol en designklassiker

Båtmaterialet som revolutionerade inredningsvärlden.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2021-06-18 11:13  |  Lästid: 2 minuter

Året är 1948 och bostadsbristen i efterkrigstidens New York är värre än någonsin.

Stora resurser läggs på att kunna erbjuda nyblivna New York-bor nybyggda boenden för en överkomlig peng, men när det kommer till prisvärd möbeldesign är utbudet fortfarande skralt. Museum of Modern Art beslutar sig för att dra sitt strå till stacken och utlyser International Competition for Low Cost Furniture Design – en designtävling med syfte att tillgängliggöra högkvalitativ, massproducerad möbeldesign för den breda massan.

Kravspecen var tydlig: att få ut det mesta av det bästa, till så många som möjligt, för ett så bra pris som möjligt. Högprofilerade designerparet Charles och Ray Eames antar utmaningen och designar tävlingsbidraget La Chaise – en multifunktionell skalstol i formpressat stål med pigg design och imponerande sittkomfort. Paret tilldelas hederspris av en hänförd jury och ett startkapital för att fortsätta designarbetet.

Det kostsamma, rostbenägna och kyliga stålet ersätts snart av det mer plånboksvänliga formpressade båtmaterialet glasfiber och genombrottet är ett faktum. I januari 1950 lägger anrika Herman Miller den första ordern på stolmodellen Fiberglass Chair, som med tiden kommer att räknas som en av vår tids verkliga designklassiker. Intresset för den slitstarka stolen, som kom att bli den första massproducerades plaststolen i möbelhistorien, står sig än i dag, 70 år efter debuten.

Ray och Charles Eames. Foto: Vitra.

Äkta paret Eames då? Den multibegåvade duon fortsatte att flytta fram gränserna inom såväl möbel- och industridesign som arkitektur och fotografi. Deras egenritade hus The Eames House i Los Angeles, designat 1948, räknas i dag som ett av den moderna arkitekturens viktigaste verk och überklassikern Eames Lounge Chair från 1956 klassas som en milstolpe inom modern möbeldesign.

Visste du att: I dag tillverkas stolarna både i glasfiber och i plast av schweiziska Vitra, som reviderat design och materialval för ännu högre sittkomfort och kvalitet. 2016 höjdes stolen två centimeter för att anpassa designklassikern till dagens normallånga stolsanvändare.

Pris från 3 040 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-06-18 11:13