Så blev John F Kennedys solglasögon en tidlös modeklassiker

American Optics modell Saratoga är det politiskt korrekta solglasögonvalet i sommar.

Joel Ågren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-08-07 13:01  |  Lästid: 2 minuter

En förebild för preppyrörelsen, en symbol för osökt coolhet och en av tidernas mest efterhärmade modeikoner. Ingen annan politiker har haft samma positiva påverkan på modebilden som USA:s 35:e president. John F Kennedy lyckades med den svåra balansgången att bemästra modets båda sidor: den formella och den nedklädda. I Vita huset blev han den förste presidenten att bära kavaj (inte sällan från Brooks Brothers korrigerad på Savile Row i London) med två knappar. Under: välskurna skjortor med smala slag och tunn slips.

På lediga dagar bar har kläder som tyckts ha slängts på utan närmare eftertanke: ett par smala chinos, upprullade en bit över anklarna för att kunna promenera i strandbrynet i Cape Cod, kompletterade med en enfärgad ulltröja. Under varmare dagar en slarvigt knäppt Oxfordskjorta, hängande fritt över ett par khakifärgade shorts och med en Omega Ultra Thin runt handleden. På näsroten: alltid American Optical, modell Saratoga. De sköldpaddsfärgade solglasögonen, som inte sällan misstas för ett par Ray-Ban Wayfarers, blev snabbt en symbol för JFK:s nonchalanta coolhet och en starkt bidragande orsak till presidentens status som stil­ikon.

Den handgjorda och USA-tillverkade Saratoga-mo­dellen, som lyst med sin frånvaro i Massachusetts-baserade American Optics sortiment i decennier, återlanserades 2020, med samma specifikationer som originalet – till preppyförespråkarnas stora glädje. Modellen kommer i dag i flera olika färger, men de sköldpaddsfärgade bågarna förblir det politiskt korrekta valet. 

Pris: 2 000 kr.

Visste du att:

JFK är inte den enda celebritet som favoriserat American Optics solskydd. Malcolm X var en trogen kund, Neil Arm-strong och Buzz Aldrin bar pilotbågarna The Original Pilot, förvarade i specialdesignade rymdfodral, under månlandningen 1969, och i Martin Scorseses kultklassiker Taxi Driver från 1976 matchade Robert De Niro de klassiska pilotbågarna med M65-jacka och ­mohikanfrisyr. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-07 13:08