Så blev New Eras basebollkeps en tidlös modeikon

Modellen 59Fifty av Buffalo-bördiga New Era är en av tidernas mest kända modeikoner. King ger dig historien bakom den klassiska kepsen.

Joel Ågren
Joel Ågren | Foto: Getty Images och Philip Karlberg  |  Publicerad 2020-12-15 15:29  |  Lästid: 2 minuter

Basebollkepsen. USA:s mesta bidrag till modet (okej, bortsett från jeansen då) har prytt huvudet på såväl knegare som kungligheter i 65 år – och populariteten visar inga tecken på att avta. Den mest ikoniska modellen, New Eras 59Fifty, introducerades 1954 och satte snart standarden för en ny typ av kepsmode världen över. Det amerikanska märket, grundat av tyske immigranten Ehrhardt Koch 1920, var tidigt på bollen när intresset för den amerikanska nationalsporten sköt i höjden på 30-talet. En funktionell sportkepa som skyddade spelarna mot solen, höll ögonen fria från svettdroppar och med all önskvärd tydlighet redogjorde för vilket lag man spelade för, blev snart en given del av spelaruniformen för varje professionell basebollspelare värd namnet.

Visste du att modellen 59Fifty är döpt efter den tygrulle som användes för att sy de första kepsarna?

1993 enades så samtliga lag i proffsligan Major League Baseball till slut om att göra mamman av alla basebollkepsar – 59Fifty – till officiell spelarkeps. En gulddeal för New Era Cap Company, världens största tillverkare av licensierade kepsar och mössor, som står sig än i dag. Kepsens status i modekretsar kan man dock snarare tacka streetcreddiga ambassadörer som Jay-Z och Rihanna för. För att inte tala om filmregissören Spike Lee (bilden ovan), kepans kanske främsta förespråkare, som 1996 ringde upp New Eras vd Chris Koch med en oortodox önskan: att skräddarsy en New York Yankees-keps i rött i stället för favorit­lagets egna färger marinblått och vitt. I dag, peak personaliseringstrend, kommer 59Fifty i en uppsjö av färger och stilar, men det är i modellens originalutförande som kepsen görs mest rättvisa. En stilmässig homerun, säsong efter säsong.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-15 15:30