Så blev R.M Williams boots de ultimata höstskorna

En klassiker för cowboys, drottningar och popstjärnor.

Redaktionen  |  Publicerad 2021-11-02 15:05  |  Lästid: 2 minuter

Mångsidig och avskalad. Tidlös och attitydsfrisk. Få skomodeller har stått emot tidens tand med samma bångstyriga envishet som den rock’n’roll-doftande Chelsea-kängan. Modellens ursprung kan spåras ända tillbaka till år 1851 och brittiska skomakaren J. Sparks-Hall som sägs ha designat ursprungsmodellen på uppdrag av drottning Victoria.

Uppdragsspecen lämnade lite åt fantasin: Tillverka ett par bekväma skor utan skosnören, som ändå bara fastnar i drottningens stigbyglar under monarkens dagliga ridturer. Först under mitten av 1950-talet fick kängorna sitt nuvarande namn, uppkallade efter ett gäng hippa London-bor som rörde sig kring Kings Road i stadsdelen Chelsea och som ofta sågs bära modellen. Chelsea-kängans stora genombrott kom dock först något senare, på 60-talet, efter att John Lennon och Paul McCartney såg skorna i ett skyltfönster och beställde fyra par på studs.

Skorna blev så tätt förknippade med bandet att modellen fortfarande går under namnet ”Beatle boots” i vissa kretsar och har de senaste åren fått något av en revival sedan skon regelbundet skymtats på samtida stilinspiratörer som Kanye West och Harry Styles. Varianterna på en Chelsea boot är många, men grunden är densamma: ett resårprytt ankelhögt skaft som håller skon på plats samt (minst) en ögla på skaftet för att underlätta påtagning.

I dag har alla skoproducenter värda namnet minst en Chelsea-modell i basutbudet. Det säkraste kortet trumfar dock det anrika skomärket R.M. Williams med. Australiensarna tillverkade sina första resårprydda skor redan 1932 och är i dag starkt sammankopplade med Chelsea--modellen, som tillverkas för hand i Adelaide i ett stycke premiumläder. Duger det åt australiensiska cowboys så duger det åt dig.

Pris: 4 990 kr.

Visste du att: I George Lucas Star Wars-trilogi från 1970-talet bar samtliga stormtroopers  vitsprayade Chelsea boots för att sätta den futuristiska looken. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-02 15:05