Så blev Rolex Daytona en racingklassiker

Rolex växlar upp med Paul Newmans favoritklocka.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2021-12-21 16:36  |  Lästid: 2 minuter

Rolex kronografhistoria sträcker sig ända tillbaka till 1930-talet, men det är först 1963 som modellserien vi i dag refererar till som Daytona ser dagens ljus. 1960-talets klockbransch präglades av funktion, och ett av de områden branschen fokuserade främst på var motorsport.

Omega hade lanserat sin Speedmaster 1957 och varumärken som Heuer hade tagit stora marknadsandelar med modeller som Carrera och Autavia. Rolex, som 1962 var officiell tidtagare på racerbanan Daytona International, presenterade det kommande året referens 6239 – en klocka med ett manuellt Valjoux-urverk som såldes med silverfärgad eller svart tavla och inverterade kronografregister. Officiellt gick modellen under namnet Rolex Cosmograph och det var först några år senare som namnet Daytona dök upp på urtavlan.

Mellan åren 1963 och 1988 genomgick modellserien en rad förändringar. De sista åren hade Rolex svårt att få snurr på försäljningen, då konkurrenten Heuer redan 1969 lanserat automatiska kronografer, vilket gjorde att många såg på den manuella Daytonan som daterad ur ett tekniskt perspektiv.

Foto: Nymans Ur.

När Rolex gjorde sin största förändring på 15 år och lanserade den automatiska versionen med ett omarbetat El Primero-urverk från Zenith tog försäljningen en radikal vändning. Parallellt med den nya automatiska klockans växande popularitet började allt fler samlare få upp ögonen för de manuella vintage-modellerna. Mycket tack vare det i dag ikoniska tidningsomslag där skådespelaren och racing-entusiasten Paul Newman bar en 6239 med den mer ovanliga och tidstypiska urtavlan på sin vänstra handled. En modell som sedan dess skulle komma att benämnas som ”Newman” i samlarkretsar.

Höjden av modellens efterfrågan nåddes när huvudpersonens egen klocka auktionerades ut av Phillips till ett rekordpris på 17,7 miljoner dollar. År 2000 genomfördes nästa stora generationsskifte för Daytonan då den för första gången fick ett automatiskt inhouse-urverk. Sedan dess har efterfrågan på modellen vida överstigit tillgången, vilket gör klockorna till några av de mest eftertraktade modellerna på marknaden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-02-17 16:19