Så blev varsityjackan en tidlös garderobsklassiker

Vårens viktigaste modeinvestering: Golden Bears ikoniska varsityjacka.

Joel Ågren  |  Publicerad 2024-03-22 15:41  |  Lästid: 2 minuter

Att känna sig som en vinnare må vara få förunnat, men med en varsityjacka har man i alla fall en sportslig chans att se ut som en. Den ikoniska jackmodellen – som även går under namnet Letterman Jacket, basebolljacka eller collegejacka – har sitt ursprung i 1950-talets collegegarderob, men har anor som sträcker sig tillbaka ända till 1800-talets andra hälft. 1865 började Harvard Universitys basebollag sy bokstaven ”H” centrerad på bröstet på sina grovstickade tröjor som spelarna bar som matchuniform. De spelare som presterade bäst fick behålla plagget, medan de mindre talangfulla spelarna fick lämna tillbaka tröjan i slutet av säsongen. Universitetets football-lag var inte sena med att haka på trenden, och snart hade alla Ivy League-universiteten sina egna versioner av tröjan.

Plagget blev en viktig del av marknadsföringen för skolorna och ett sätt att stoltsera med universitetens idrottsliga prestationer. De överdimensionerade bokstäverna började med tiden dyka upp på andra plagg i studenternas vardagsgarderober. 1930 antog varsityjackan den form vi känner i dag: en praktisk jackmodell tillverkad i ull med kontrasterande läderärmar och ett överdimensionerat bokstavsemblem på bröstet, perfekt för att hålla värmen till och från träningar och matcher.

Magic Johnson i varsityjacka från Michigan State University. Foto: Getty Images.

Jackan, som upplevt en revival i streetwear-världen på senare år, finns i dag representerad i de flesta herrkollektioner värda namnet – från Gant och H&M till Louis Vuitton och Celine. San Francisco-baserade Golden Bear har tillverkat varsityjackor sedan 1960-talet och är kända för sina många namnkunniga samarbeten med varumärken som Kith, J.Lindberg och CQP. Deras klassiska modell Portola är en redaktionsfavorit som, tack vare sin avskalade design, går att matcha med det mesta. En tidlös vinnare som förtjänar en pallplats i herrgarderoben.

Visste du att: Ordet ”varsity” är en förkortning av ”university”. Det är också en beskrivning av ett framgångsrikt high school- eller collegelag. 

Dela på Facebook
Tweeta