Så blir du bättre på kommunikation och retorik

Social kompetens är framgångsfaktor nummer ett i karriären – och någon som verkligen tagit fasta på det är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter, Elaine Bergqvist.– Kommunikation är länken till framgång. Människor som är socialt kompetenta lyckas nästan alltid bättre än experten som inte kan föra sig i sociala sammanhang.

Redaktionen  |  Publicerad 2009-10-08 08:10  |  Lästid: 2 minuter
Bild 429829
Med tungan rätt i mun blir ditt prat en väg till framgång.
I Elaines böcker – succén Härskarteknik – den fula vägen till makt och nya Du är din generation – bjuds vi på tipsen som hjälper oss att utnyttja kommunikation och retorik till max.
– En viktig del är att sköta kommunikationen snyggt, och att förmedla rätt budskap genom utseende och beteende. Kläderna, kroppsspråket, dialekten och flera andra faktorer är avgörande för hur ditt budskap tas emot.
Elaine bjuder Kings läsare på sex tips som lär dig att snacka snyggt.
01Bild 429830Var förberedd varje gång du ska tala inför folk – då minskar din nervositet. Fokusera på budskapet istället för människorna du står inför, då blir det lättare att ta till sig dina ord.
02Ha självdistans till ditt utseende och var medveten om hur du uppfattas. Gör om fördomar till fördelar.
03Anpassa ditt budskap och dina frågor efter vilken publik du talar till. Läs på och öva innan, chansen att få fram ditt budskap ökar dramatiskt om du har övat sju gånger framför spegeln.

04

Klä dig i enlighet med ditt budskap. Om du vill signalera att du vet mer än din publik  ska du klä dig mer professionellt än dem som lyssnar. Om du vill komma nära publiken ska du klä dig exakt som dem. Använd kläder och accessoarer för att förstärka bilden av den du vill vara. Kläder talar!
05Lyssna! Bara genom att nicka och le när någon annan pratar blir du omtyckt. Var trevlig mot precis alla, och hantera besvärliga människor snyggt.  

06

Lär av dina favorittalare. Studera deras tekniker och beteende. Använd konstpauser och variera melodi, hastighet och betoning. Prata i ett tempo som passar budskapet. Titta också på dåliga talare och undvik deras misstag.

Elaine Bergqvist är aktuell med böckerna “Härskarteknik – den fula vägen till makt” och “Du är din generation”.

Av: Gustaf Oscarson.

Dela på Facebook
Tweeta