Så föddes den klassiska pennyloafern

King hyllar norska skinnskor.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-11-28 14:32  |  Lästid: 2 minuter

Det tar emot att säga, men en av stilhistoriens mest perfekta skapelser härstammar från Norge. Under början av 1900-talet reste burgna britter till Sognefjorden för att fiska lax. I resväskorna packade fisketuristerna med sig en lädersko som bars av de lokala fiskarna hem till London, och sedermera till lyxresorter i Europa och USA. Vintern 1935 bars de eleganta men avslappnade skorna av flambo-yanta jetsettare tillsammans med ljusa kostymer och fedorahattar på cocktailpartyn i Palm Beach. 

Skorna fångade intresset hos magasinet Esquires nyfikna redaktörer som lurade i kulisserna på de praktfulla festerna för att få nys om nya trender. Esquires redaktörer anade att något var på gång och slog sig samman med klädföretaget Rogers Peet och G.H. Bass & Co för att tillverka en egen variant av de norska laxjagarna. 1936 togs Bass Weejun (från Norwegian) fram.

Här föds pennyloafern. Det är nämligen när Bass Weejun släpper sina norska skor som den karakteristiska läderremsan adderas. Tjugo år senare blev den lilla fickan i skon som gjord för att bära ett par extra mynt för den som behövde ringa hem från sitt Ivy League-campus. För det är när de stiliga men prisvärda skorna når amerikanska elituniversitet som Bass Weejuns inleder sitt världsherravälde. 

Ivy style blir ett begrepp – buttondown-skjortor, chinos, avslappnade kavajer och alltid ett par Bass Weejuns (tricket att bära skorna utan strumpor sägs härstamma från hur sjusovande studenter drog på sig skorna i farten när det ringde in till dagens undervisning). Det tog inte lång tid innan du kunde se John F Kennedy, Audrey Hepburn och Paul Newman i välputsade Weejuns.

Men det var när jazzartister som Miles Davis, The Modern Jazz Quartet och Thelonious Monk anammade den amerikanska överklasslooken som stilen, och skorna, började resa världen runt. Brittiska mods beundrade jazzmusikerna och snodde looken rakt av. Jamaicanska ska-musiker inspirerades också av jazz- och soul-artisterna från USA (och inspirerade i sin tur brittiska skinheads några år senare). Sedan dess är den eleganta men anspråkslösa pennyloafern en av herrmodets självklara byggstenar, oavsett om ens stilikon heter Paul Newman eller Paul Weller. Och även om det i dag finns en uppsjö av prispressade kvalitetsloafers (Morjas och Myrqvist är bara några svenska exempel) så finns det bara ett original. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-28 14:33