Så gör du ett lyckat kavajköp

Det viktigaste när du köper din kavaj är passformen. En dyr kavaj behöver nödvändigtvis inte sitta bättre än ett billigare alternativ. Här är fem saker att tänka på för ett lyckat kavajköp.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-04-13 08:36  |  Lästid: 2 minuter
1. Axlarna

Kavajens axel är det mest kritiska partiet och grunden till helheten i din kavaj. En skräddare kan med enkelhet korrigera enklare detaljer såsom ärmlängd och midja, men att däremot korrigera kavajens axelparti är sällan något varken skräddaren eller vi på King rekommenderar. Fokusera på att hitta en kavaj som kramar om din axel utan att strama. Axelsömmen (där axelparti och ärm möts) skall alltid följa din naturliga axel för bästa tänkbara passform och komfort.

2. Midja

En smal midja ger bäraren en smalare silhuett, därför är viktigt att hitta en naturlig midja. En naturlig midja innebär att kavajens knäppning inte hamnar för högt eller för lågt. En kortare kavaj har naturligt en högre midja medan en längre kavaj en betydligt lägre midja. Anpassa därför kavajen efter din längd och utgå från att översta knäppningen hamnar ett par centimeter över din navel.


3. Kavajens längd

Kavajens längd är ofta ett hett diskussionsämne där meningarna ofta går isär, men här finns egentligen inget rätt eller fel. Ett kortare kavajmode har varit populärt i flera säsonger nu, trots att den aningen längre och mer klassiska kavajlängden återigen är på väg tillbaka. En klassisk kostymlängd slutar vid tummens bas och knogarna framtill och täcker stussen baktill. Däremot anser vi att kavajen beroende på smak och tycke bör täcka åtminstone halva stussen. Är du lång krävs normalt en hundrastorlek, det vill säga att du behöver 150 istället för 50. Ettan framför storleken beskriver kort att kavajen blir cirka 3-4 centimeter längre i både kavaj- och ärmlängd men i övrigt identisk med en klassisk 50-storlek.

4. Ärmlängd 

En ny kavaj passar nästan aldrig utan korrigeringar. Ärmlängden på din kavaj gör en stor skillnad för helhetsintrycket då en för lång ärm gör att kavajen känns och ser för stor ut medan en för kort ärm gör att kavajen ser urvuxen ut. En bra tumregel är att ärmen slutar vid handleden och att åtminstone två centimeter av skjortans ärm syns. Ett bra tips är att prova kavajen tillsammans med din favoritskjorta i garderoben för att känna dig helt säker på ärmlängden.


Dela på Facebook
Tweeta