Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg

Att ta väl hand om sina sneakers är viktigt för en lång livslängd. Här är Philips guide till skinande rena lädersneakers.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-01-19 16:23  |  Lästid: 4 minuter

Sneakers är i nästan en förbrukningsvara och tenderar att nötas ner tämligen snabbt när de används frekvent under en säsong. Däremot ser vi fler och fler sneakers på marknaden av högre kvalitet som helt enkelt är tillverkade för att vara gångbara under längre tid och få en smakfull patina under resans gång.

Förutom att investera i ett par sneakers av hög kvalitet om du önskar att de ska hålla över tid är det viktigt att ta noggrant hand om dem, framför allt innan de ställs undan en längre tid. Det går otroligt fort och är sannerligen ingen raketforskning och du kommer garanterat tacka dig själv när du märker att skornas livslängd ökar om processen görs regelbundet. I dag har vi satt ihop en enkel guide i sex steg med tips och tricks på hur du utan större ansträngning håller dina favoritsneakers snygga över tid.

Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg
Välgjorda sneakers från svenska C.QP i modell Raquet.

Ni hittar dem här.

Steg 1

Börja med att slå av dina skor med sulorna mot varandra, ofta samlas det mycket skit under sulorna som när du väl börjar tvätta dina skor ofta hamnar på bänken eller bordet där skorna rengörs.

Steg 2

Fortsätt med att torka av dina läderskor med en fuktig handduk eller trasa för att få bort de värsta och mest synliga fläckarna. Det är aldrig någon fara att använda vatten på läderskor, däremot bör de inte dränkas eller hållas under kranen. Risken är då stor att vatten hamnar inuti skon, och det kan skada innersulan.

Steg 3

När skon väl fått en första ytlig tvätt är det dags att rengöra yttersulan. Skons sula är det absolut minst känsliga området på skon och är också det partiet som tar absolut mest stryk vid användning. Skons yttersula rengörs enkelt med en liten borste (gammal tandborste funkar fint) tillsammans med ljummet vatten och diskmedel, se till att det löddrar ordentligt och att du får bort all smuts. Kommer det diskmedel på skons ovandel är det ingen fara på taket, var bara noggrann med att torka av hela skon efter du skrubbat klart innan du börjar på nästa sko.

Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg

Steg 4

För att få skons ovandel, alltså läderparti, rent kan du börja med att prova med lite ljummet vatten på en trasa eller handduk. Glöm inte att ta bort skosnörena när du tvättar och kör dem i tvättmaskinen alternativt tvätta för hand med diskmedel eller skorengöring. Använd en ny borste, fuktig trasa eller handduk till ovanlädret för att försäkra dig om att inte repa skon med den mindre borsten du använt till sulan. Får du inte lädret 100 procent rent med hjälp av diskmedel är en lädertvätt ypperlig att använda, min favoritprodukt när det kommer till att rengöra sneakers heter Jason Markk som kan användas på alla färger i läder-, mocka-, canvas- eller bomull. Använd en borste, blöt den med ljummet vatten, applicera skorengöringen på borsten och gnugga tills skon är skinande ren.

Ni hittar rengöringen här.

Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg
Saphir är en ypperlig neutral skokräm som funkar till alla läderskor.
Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg
Påstrykare underlättar appliceringen av skokräm.
Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg
Hästhårsborste används för att putsa skon efter att skokräm applicerats.

Steg 5

Torka av skon och låt den torka innan du applicerar neutral skokräm med hjälp av en gammal bomullshandduk eller påstrykare. Det hjälper skinnet att hålla sig i trim och skyddar mot elementen. Är skon brun eller svart kan en pigmenterad skokräm användas för att färga in skon som blivit sliten eller fått en oönskad patina. Borsta skon med hjälp av en hästhårsborste för att öka skinnets lyster.

Ni hittar den neutrala skokrämen från Saphir här, påstrykare här och hästhårsborste här.

Philip guidar: Så håller du dina sneakers i trim i 6 enkla steg

Steg 6

För att behålla skons naturliga form och samtidigt minska risken för sprickor i gångvecken bör du använda skoblock vid varje tillfälle du inte använder dina sneakers. Skoblocket som alltid bör användas i formella herrskor bör lika ofta användas i dina lädersneakers. Satsa på ett par skoblock i cederträ som både hjälper dina skor att hålla formen men även att suga upp fukt som samlats i skon efter en hel dags bärande.

Ni hittar skoblock från Herrstil här.

Nu är skorna klara att använda! Hoppas guiden har varit hjälpfull.

Dela på Facebook
Tweeta