Så här mycket tjänar artister på radio och Spotify

Svenska musikbyrån STIM har nu släppt statistik över hur mycket så kallad STIM-ersättning de betalar till artister vars musik spelas upp i tv och på radio. Här är kanalerna där spelningarna ger mest pengar.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-08-31 09:49  |  Lästid: 2 minuter

Något som många nog funderat på är hur mycket pengar en artist egentligen får för att spelas på en viss radiokanal. Eftersom det inte går att räkna på brukar det tyvärr bara sluta i spekulationer – men nu finns äntligen svaret. Svenska musikbyrån STIM har nyligen visat upp statistik över hur mycket så kallad STIM-ersättning de betalar till artister vars musik spelas upp i tv, på radio och på streamingtjänster som Spotify.

SVT betalar bäst

Statistiken redovisas i formatet ”Betalt per minut”, och bäst tjänar artister om deras musik spelas på SVT1. Där får de 365 kronor för varje minut deras musik spelas på kanalen. Därefter är det lönsammast för artisterna att bli spelade på tv-kanalen TV4 som ger en ersättning på hela 206 kronor i minuten.

Efter det kommer SVT2 på 93 kronor i minuten. Den tv-kanalen där det var minst lönsamt att bli spelad på för artisterna var Animal Planet, där STIM-ersättningen endast ligger på 53 öre per spelad minut.

Hur mycket betalar Spotify?

Men alla lyssnar inte på sin musik på tv, så något kanske mer aktuellt man kan fråga sig är hur mycket en artist får i ersättning om låten spelas på en streamingtjänst som exempelvis Spotify. När det kommer till streamingen på Spotify, så betalar Spotify Premium 1,3 öre/lyssning, samt Spotify Free 0,20 öre/lyssning. 


Så här mycket tjänar artister på radio och Spotify
Zara Larsson blev den mest spelade svenska artisten 2017.

Radiokanalerna betalar sämst

Sämst ersättning fick artisterna när deras musik spelades på den numera nedlagda radiokanalen "East FM", där STIM betalade ut 15 öre per spelad minut. Nu när East FM inte finns längre så är det radiokanalen "Rockklassiker" som ligger som minst lönsam att spelas på. Där ligger STIM-ersättningen på 36 ynka öre per spelad minut. Den mest lönsamma radiokanalen att spelas upp på var Sveriges Radio P1 där artisterna fick 95,38 kronor per spelad minut i STIM-ersättning.


Dela på Facebook
Tweeta