Så här producerar du egen honung

Att du bor i stan är ingen ursäkt för att inte odla bin och göra din egen honung. Biodlaren Joachim Petterson, med fyra kupor i sin Brommaträdgård, visar vägen från kupa till burk.

Kajsa Kalméus  |  Publicerad 2015-07-24 14:37  |  Lästid: 3 minuter
Så här producerar du egen honung
Så här producerar du egen honung
”Bioodling är väldigt kontemplativt. När man håller på med sina bin får man ett fokus på här och nu”, säger Joachim Petterson.

1. Hitta en plats

En bra plats för en bikupa är på ett ställe med lagom sol, som är torrt och vindskyddat, där det inte kan ramla ner saker som stör bina. En takterass fungerar utmärkt. En innergård kan gå om det finns tillräckligt med sol, liksom en trädgård. Man kan också hyra en bit mark. Glöm inte att prata med grannarna!

2. Skaffa en kupa

Som nybörjare är det enklast att komma igång med en uppstaplingskupa. På bioodlarbutiker finns färdiga kuppaket, där rökpust, kupkniv, borste, vax, ramar och annat nödvändigt ingår. Färdiga skyddspaket går också att köpa. Plastkupor är enklare att sköta, men träkupor är finare. En plastkupa kan man få för runt 2000 kronor, en träkupa från kanske 4500 kronor. Många ger rejäla nybörjarrabatter. 

3. Skaffa bin

När man köper bin köper man hela bisamhällen. Kontakta Sveriges bioodlares riksförbund för att få veta vem som säljer där du bor. Lämna din kupa hos försäljaren och hämta den några dagar senare när bina flyttats över. Ett bisamhälle kostar runt 1000-2000 kronor för att fylla en hel kupa, och säljs från juni och framåt.


Så här producerar du egen honung
”Det finns inget bättre än nyslungad honung som man gjort själv”, säger Joachim Petterson.

4. Sköt om dina bin

Bin sköter i princip sig själva. Under sommaren tittar du till dem ungefär var tionde till var fjortonde dag och ser till så att de har tillräckligt med plats. Blir det för trångt kan de svärma, alltså dra iväg till en ny boplats. Märker du att det blivit för många bin och risk för svärmning lägger du till fler ramar i kupan. Du måste också hålla koll så det inte blir för mycket kvalster som kan skada dem.

5. Skörda honungen

Oftast skördar man honungen två-tre gånger per år. Tätare skörd innebär mer jobb, men medför att man kan få fram sorthonung, som tar smak av de blommor som ger mycket nektar för tillfället. Har man koll på pollenläget kan man få fram sorthonungar som är väldigt aromatiska och distinkta i smaken. Ett bisamhälle ger normalt 35 kilo honung på ett år – men med riktig tur uppåt 100 kilo.

6. Förbered för nästa år

I slutet av juli eller början av augusti skördar man honungen en sista gång, den så kallade slutskattningen. Sedan är det dags att bomma igen honungsfabriken. Kontrollera att det fortfarande finns en äggläggande drottning. Behandla kupan mot kvalstert och se till att det finns nog med vintermat – runt 20 kilo sockerlösning brukar räcka. Se över materielen under vintern. Bina klarar sig bäst om de får vara i fred. Frampå våren är det dags att börja titta till dem igen.

Så här producerar du egen honung
Bisyssla av Joachim Petterson finns i butik nu.

 


Läs också: Så odlar du ditt eget snus

Dela på Facebook
Tweeta