Så inreder du med vårens hetaste färg

Rött är alltid rätt. Vi listar fem köp som sticker ut i hemmet.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2024-04-23 15:01  |  Lästid: 2 minuter

Skandinavisk minimalism är ofta själva grundfundamentet för mångas inredningsstil. Vi nordbor trivs med enkel och avskalad inredning i beige, grått och vitt. Att addera färg i sitt hem – till exempel genom textilier, lampor eller enstaka sittmöbler – skapar en varmare atmosfär. Vårens stora färgtrend är rött – allt från terrakottaröda, brända toner till klarrött. Om du redan nu vill börja investera i ett rött hem rekommenderar vi Poet Sofa från 1941, en av danska mästaren Finn Juhls mest ikoniska möbler. Den lilla 2-sitssoffan är nätt till formen eftersom den ursprungligen ritades för mindre lägenheter. Kan med fördel kombineras med den nära besläktade Pelican Chair, en av världens finaste fåtöljer.

Cirka 99 000 kr i rött ulltyg från House of Finn Juhl.

Taklampa i toppform

Ranka 5 (Örsjö)

En designklassiker från suveräne formgivaren Jonas Bohlin. Lampan Ranka är inspirerad av formen på vinrankor och en hyllning till naturens estetik. Finns med fem eller sju ljuskällor och passar perfekt ovanför ett matbord. 21 000 kr.

Formidabel förvaring

Revolving Cabinet (Cappellini)

Den här futuristiska förvaringsmöbeln ritades redan 1970 av japanen Shiro Kuramata och ser modern ut än i dag. Möbeln är utformad med 20 stycken lådor som roterar runt ett vertikalt stöd av metall. Färgen är såklart röd eftersom tanken är att den ska synas i hemmet. 42 000 kr.

Vinnande vaser

Ruutu vas (Iittala)

De franska bröderna Ronan och Erwan Bouroullec har designat serien Ruutu för finska Iittala. Ruutu betyder diamant eller ruta och vasen har en geometrisk form av en romb. Den handblåsta vasen finns i flera olika storlekar och färger som kan kombineras med varandra.

1 900 kr.

Snyggt samarbete 

CH24 Wishbone Chair (Carl Hansen)

När möbelhuset Carl Hansen & Søn och Hans J. Wegner nyligen firade sitt 70-åriga samarbete lät man
hyllade designern och inredaren Ilse Crawford ta fram en ny färgpalett för den ikoniska Y-stolen. Vår favorit är helt klart den röda.

6 000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-23 15:02