Så klär du dig för sommarbröllopet

Klädkoderna kan vara diffusa och öppna för tolkning. Kingredaktionen förklarar vad som funkar och inte.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-03-28 14:29  |  Lästid: 2 minuter

När det vankas sommarbröllop dyker det ofta upp en hel del frågor, något som är fullt förståeligt. Att klä sig under sommarhalvåret är många gånger klurigare än under vintern då komfort blir betydligt viktigare under det varmare klimatet. I dagens artikel har vi därför satt ihop två alternativ som förhoppningsvis skall förenkla klädsituationen för sommarens bröllop beroende på inbjudans klädkod.

Oavsett bröllop är inbjudans klädkod alltid viktigt att följa då man i regel aldrig skall vara mer uppklädd än brudgummen, inte heller vill man på något sätt känna sig underklädd. Att hitta det ultimata mellanläget är alltid det absolut svåraste då klädkoderna ofta kan vara diffusa och tolkas på olika sätt. Vanligast läser inbjudan för sommarbröllop, mörk kostym, kostym eller kavaj vilka vi tänker gå igenom idag.

Mörk kostym

Mörk kostym innebär i regel marinblå kostym i tunn ull som också är det mest naturliga alternativet under sommarbröllopet. Däremot platsar även den antracit gråa kostymen under samma kategori men i sammanhanget håller vi den marinblåa kostymen högst och bäst lämpad. Matcha med bruna läderskor där oxforden och brougen gör sig minst lika bra som loafern. Den vita skjortan kompletteras med ljusblå slips och mönstrad näsduk. Uppklätt, välklätt och lagom lekfullt.

Kostym

Säger inbjudan inte mörk kostym utan istället kostym föreslår vi under sommarbröllop att satsa på en kostym av ljusare kulör, gärna i en somrigare kvalitet som bomull eller linne. Paul Smith har för våren ett mycket trevligt alternativ i ett kombinerad linne- och bomullskvalité med utanpåliggande fickor i en ofodrad konstruktion. Matcha tillsammans med den klassiska vita skjortan bruna mockaloafersen och virkade olivgröna slipsen för en mindre formell och mer avslappnad framtoning.

Kavaj

När inbjudan säger kavaj anser vi att den ledigare kostymen också är ett gångbart alternativ, skippa i sådant fall slipsen och knäpp upp en knapp på skjortan. Vill du bära uddakavaj kan kostymbyxan i linne(som synes ovan) bytas ut mot en grå byxa i tunn ull. Trots att kavajen många gånger gör sig ypperligt till jeans och chinos undviker vi helst dem under bröllop. Investera istället i ett par klädda uddabyxor i linne, bomull eller tunn ull som du kan bära till din favoritkavaj i garderoben.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-07 17:23