Guide: Så klär du dig på studenten

Går man i tredje ring på gymnasiet så är det alldeles snart dags att ta studenten. Även om kläder inte ska begränsas av regler kan det ibland vara skönt med lite riktlinjer. Speciellt när det kommer till äldre traditioner där man kanske inte enbart klär sig för sin egen skull. Låt King vara din ledsagare i jakten på den perfekta studentklädseln.

Hugo Lindberg | Hugo Lindberg  |  Publicerad 2014-05-20 07:10  |  Lästid: 3 minuter

Allmänt om kostym
För vissa är studentkostymen den första kostym man äger. Andra är mer vana kostymbärare. Går man sällan i kostym är ett bra tips att köpa en kostym där kavajen liksom byxan även fungerar bra var för sig. På detta sätt får man mer valuta för pengarna samtidigt som man avdramatiserar kostymbärandet och på sikt kan känna sig mer bekväm i detta. Välj själv mellan tvåknäppta, treknäppta och dubbelknäppta kavajer.

En blå kostym slår aldrig fel. Oscar Jacobsons halvfodrade kostym Egel är ett utmärkt val för studenttider . Pris för kavaj respektive byxor: 3 999 kronor respektive 1 999 kronor.

Färg på kostymen
Även om en svart kostym kan vara väldigt snyggt, är det inte det mest lämpade för studenten. Studentfirandet är en tradition som sträcker sig långt bak i tiden och därmed finns det anledning att se på valet av färg med lite mer konservativa ögon. Dessutom är svart inte den somrigaste av färger. Allra säkrast är en mörkblå kostym men det finns inga regler som förbjuder gråa varianter.

Så klär du dig på studenten
Satsa på nedtonade accessoarer och se till att matcha lädret.

Skor och accessoarer

Valet av skor är sällan det enklaste. Har man valt en blå kostym går såväl bruna som svarta skor bra, medan svarta är att föredra till ett grått dito. Den svarta oxfordskon är en traditionell högtidssko som garanterat fungerar men de flesta låga läderskor är säkra kort. Vad gäller accessoarer finns det ingen anledning att överdriva med färger. Håll det enkelt med samma färg i lädret på skor och skärp. Har du en klocka med läderarmband skadar det inte heller om även armbandet går i samma läderfärg. Slips liksom fluga går båda bra samtidigt som det inte finns krav på att ha något av det.

Så klär du dig på studenten
En enfärgad skjorta i vitt är ett säkert kort och kommer kännas lika rätt när man ser tillbaka om 20 år.

Skjortan

När det kommer till skjortan vill vi även här lyfta fram det mest traditionella. Oavsett om man har mörkblå, grå eller -om du struntat i våra råd- svart kostym, väljer du med fördel en vit skjorta. Till en blå kostym kan en ljusblå skjorta också gå bra. En enfärgad, vit skjorta är dock svårslaget just till studenten. Se också till att känslan är densamma som i kostymen. En mer dressad, något blank kostym gör sig bättre till en riktig kostymskjorta snarare än en skrynklig linnevariant. På samma sätt blir den vita linneskjortan mer enhetlig tillsammans med en ledigare kostym.

Att se upp med

När det kommer till passform finns det några saker att hålla lite extra utkik efter. En illasittande dyr kostym är inte bättre än en välsittande, billig variant. Skrynklar sig byxorna under knäet är detta ett tecken på att de är för smala. Ett glapp i nacken mellan skjortkragen och kavajen indikerar att man valt fel kavajstorlek. Var också vaksam på att inte få en så kallad ”nackhylla” på kavajen. Detta förekommer när kavajen är lite trång över rygg- och axelparti, men kan enkelt rättas till hos en skräddare. Bär man slips eller fluga är en annan liten ”regel” som man kan ha i åtanke, att inte låta denna accessoar vara ljusare än skjortan. Skjortan bör i sin tur inte vara mörkare än kavajen.

Så klär du dig på studenten
Vill du ha något lite ledigare kan den vita skjortan exempelvis bytas mot en vit t-shirt.

Övrigt

Man måste inte ha kostym. Eller skjorta för den delen. Vi har hittills fokuserat på att guida till en mer traditionell studentklädsel men att bära uddakavaj och chinos eller jeans är faktiskt tillåtet. Så även att bära t-shirt under kostymen. Då man inte är speciellt gammal när man tar studenten är sneakers inte sällan förekommande. Det finns inga regler som förbjuder detta även om mer klassiska lågskor kanske är att föredra. Det är du som avgör. För att bibehålla någon slags känsla av att något firas kan man dock vara försiktig med dessa utsvävningar mot det lite mer fritidsbetonade. Kombinationen av kavaj, t-shirt, jeans och sneakers kan vara snyggt men passar ibland inte bäst på studenten.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-23 11:35