Så knäcker du klädkoden

Vad betyder de olika klädkoderna? Vilka oskrivna regler är knutna till dem? Vi förklarar innebörden av fyra vanliga klädkoder.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-02-02 12:45  |  Lästid: 2 minuter

Smoking
Står det ”Smoking” på inbjudan så är det less is more som gäller. Svart eller midnattsblå smoking, vit skjorta med dubbel manschett, svart fluga och svarta skor i lack eller sammetstofflor. Under inga omständigheter väljer man färgglada flugor, matchande gördel till sitt sällskap eller en vanlig mörk kostym. 

Mörk kostym

Enkel- eller dubbelknäppt kostym i mörk nyans av framför allt grått eller marinblått. Kombineras med vit skjorta med en traditionell krage och diskret mönstrad slips. På fötterna bär man svarta skor.

Kavaj
Klädkoden ”Kavaj” var förr det vi i dag kallar ”Mörk kostym”, vilket kan skapa viss förvirring beroende på generation. En sak är säker och det är att klädkod ”Kavaj” betyder kostym och inte uddakavaj. Där-emot öppnar den för något ljusare färger på kostymen samt bruna skor och ljust färgad skjorta. 

Uddakavaj/Blazer
Här kan man med gott samvete bära en kavaj tillsammans med flanellbyxor eller chinos. Undvik jeans, som anses väl informellt till kavaj. På fötterna går bruna skor i skinn eller mocka utmärkt.

 

För dig som vill fördjupa sig ännu mer finns mängder av böcker på ämnet. Här är våra favoriter.

 

 

Så knäcker du klädkoden

Stiljournalen av Fredrik af Klercker, 105 kr.

Sveriges kanske främste stilhistoriker går igenom hela den manliga garderoben.  

Så knäcker du klädkoden

Snyggt av Per Nilsson, 202 kr.

Vår eminente chefredaktör reder ut begreppen kring stil och mode i sin egen bok Snyggt

Så knäcker du klädkoden

Gentlemannen av Bernhard Roetzel, 369 kr.

Den kanske viktigaste boken om stil i modern tid, skriven av tysken Bernhard Roetzel.

Dela på Facebook
Tweeta