Så möblerar du som modeeliten

De inspirerar vår klädsmak, så varför inte låta dem inspirera vår inredningssmak? King bad några av Sveriges största modemakthavare att tipsa om sina favoriter i hemmet.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2019-05-07 17:14  |  Lästid: 3 minuter

Lena Patriksson Keller, Jeanerica

Pallen 524 Tabouret Berger, Charlotte Perriand

”Charlotte Perriand var en fantastisk fransk designer och arkitekt som förutom att hon arbetade tillsammans med de största under sin tid, som Le Corbusier, Pierre Jeanneret och Jean Prouvé, också var en av de få kvinnor som var framgångsrika på egen hand. Hon hade ett öga för enkelhet och funktionalitet, långt före sin tid och alltid med en elegans. Som 524 Tabouret Berger-pallen, som även finns i ett högre utförande vid namn Méribel vars namn kommer från Perriands chalet i just Méribel där hon genom åren tog inspiration från den lokala arkitekturen till egna nytolkningar. I sin enkelhet fungerar pallen utmärkt i klassisk storstadsvåning till sommarhus eller i en skidort. Den funkar utmärkt som nattduksbord, sidobord eller bara som fin pall.”
5 885 kr.

Fredrik Blank

Skulpturen L’Étourdi N°1, Volta Mobiles

”Stålets styrka och aluminiumets lätthet gör denna tidlösa, abstrakta och mobila skulptur till den ultimata inredningsdetaljen för hemmet. Skulpturen heter L’Étourdi N°1 och kommer från designvarumärket Volta som grundades av bröderna Otxo and Mario Conti i Paris, 2015. Sedan 2017 håller de dock till i Barcelona. Den lilla skulpturen har små, lätta stavar med färgrika detaljer som sätts i rörelse av minsta lilla luftström, vilket skapar ett naturligt och skiftande spel av former. Rummet blir mer levande, dels av det lätta ljudet av metall och dels av den ständiga förändringen av färg, form och skuggor. För mig skapar det en kreativ harmoni och ett lugn.” 
6 147 kr.

Christoffer Lundman, Tiger of Sweden

Vattenkannan Bellman, Ingegerd Råman för Skruf Sweden

”Denna tillbringare med tillhörande dricksglas känns annorlunda när man håller dem i handen. På något sätt nästan levande. Det måste bero på att de är munblåsta i Skrufs glasbruk i Småland, och deras tjocklek och form varierar något från glas till glas. Ingegerd Råman är en av svensk formgivnings förgrundsgestalter, och finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London och Röhsska museet i Göteborg. Hennes design tilltalar mig eftersom hantverket alltid står i centrum. De här är de enda glas vi använder hemma, till alla sorters drycker. Hennes design är så tidlös att man aldrig ledsnar.”
790 kr.

Frida Bard, Hope

Kruka från serien Faux Marble Pots, Kakan Hermansson

Saman Amel, Atelier Saman Amel

Stol från serien Meden, Halleroed för Nordiska museet

”Jag är väldigt förtjust i keramik över lag och gillar Kakans vaser för att de är lekfulla och tar för sig på ett kul sätt. Jag blir glad och mitt rum blir glatt, vilket är exakt det jag är ute efter. Min stil hemma är ganska eklektisk. Jag föredrar objekt som både är funktionella och vackra – jag är inte så mycket för enbart dekorativa element. Kakan har själv beskrivit sin keramik på följande vis: ’Keramik kan vara ett väldigt bra språk att prata med. Många har inställningen att konst ska vara så svårtillgängligt som möjligt, men när det kommer till konsthantverk är det en referens som alla har, oavsett klass, kön, ålder eller geografisk härkomst. Alla har en kopp hemma eller ett fat.’”
2 500 kr

Jockum Hallin, Our Legacy

Kuddöverdraget One (Sateen), Magniberg

”För Magniberg är det i sovrummet the magic happens, precis som den obligatoriska sägningen i 90-talets MTV Cribs när rapstjärnorna visade upp sitt master bedroom. Möbler, mattor, belysning, allt detta har det ju gått att grotta ner sig i sedan urminnes tider, men den möbel du faktiskt spenderar mest tid i har lämnats lite därhän. Jag älskar Magnibergs känslopalett, hur du kan skapa feeling i sängen med lite vad du är sugen på. Är du Wall Street-skjorta, basketlinne eller spetsunderkläder? Jag landar oftast, men inte alltid, i deras tvättade svarta eller vita jersey. Som en perfekt skuren T-shirt du inte kan leva utan.” 616 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-07 17:52