Så sabrerar du skumpan
Att sabrera innebär att toppen på champagneflaskan slås av med hjälp av en sabel – sabre betyder just sabel på franska.
Redaktionen |
Publicerad 2006-12-14 12:54 |
Lästid: < 1 minuter
Historien förtäljer att det var Napoleons mannar som gav upphov till traditionen. I triumf efter ett lyckat fältslag öppnade de segerchampagnen genom att slå av flasktopparna med sina sablar. Idag har man i regel inte sabel lika nära till hands, men om du är sugen på att sabrera kan du köpa sabel på Cordon Bleu i Stockholm. Sabeln på bilden till vänster är av märket Laguiole Rossignol och kostar 2 100 kr.
Så gör du:
1. Ta först bort folien från kork och grimma.
2. Håll flaskan i ena handen med 45 graders lutning, riktad ifrån dig åt något riskfritt håll och med åskådarna bakom. Ha gärna en linneservett i handen som du håller flaskan med ifall den skulle spricka.
3. Lägg sabeln mot flaskan med sabelns baksida framåt.
4. Dra sabeln bestämt längs flaskan mot glasklacken på flaskans hals.
5. Voilà – flasktoppen spricker och flyger iväg med korken. Du behöver inte oroa dig för att glas kommer ner i champagnen – trycket i flaskan minimerar den risken.
Allt du behöver för en spektakulär flasköppning.
Av: Text: Niklas Vestberg Foto: Sara Danielsson