Så ska du tänka när du köper kostym

Philip Conradsson lär dig allt du behöver veta inför kostymköpet.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-03-01 08:48  |  Lästid: 3 minuter

Det finns många delar att tänka på när du ska köpa kostym. Det är svårt att hålla koll på allt, framförallt för dem utan någon som helst erfarenhet. I dagens artikel har vi valt att fokusera på kostymens passform och hur du ska tänka när du ger dig ut på kostymjakt.

Kostymen är ett av de absolut viktigaste plaggen i den manliga garderoben. Med det sagt finns det oändligt många alternativ på marknaden som lämpar sig bättre och sämre för olika sammanhang där både material, skärning och mönster påverkar kostymens formalitetsgrad. När det kommer till att hitta den ultimata kostymen finns det egentligen inga rätt och fel ut utan viktigast är att du anpassar kostymen efter din personliga smak och hur och när den ska bäras.

Så ska du tänka när du köper kostym
Made-to-measure kostym från Sir of Sweden.
Kavajens passform

Axeln

Det är givetvis viktigt att anpassa kostymen efter ditt eget bärande men när det kommer till passform finns det vissa regler som är viktiga att följa. Det absolut viktigaste är hur kavajen sitter över axeln och att sömnaden där axel och ärm möts är placerad vid bärarens axelspets. När du provar storlek ska du alltid utgå från axelmått, då resterande delar av kavajen i stort sett alltid kan korrigeras.

Rygg & midja

Efter att ha hittat rätt mått över axlarna är nästa steg hur kavajen sitter över rygg och midja. Ultimat är när kavajen är helt slät över hela ryggen. Är den för tight stramar den över ryggen och blir obekväm och nästintill omöjlig att röra sig i på ett naturligt sätt. Är kavajen istället för stor syns det tydligt genom att kavajen hänger och blir säckig utan att få någon som helst figur.

Ett av de vanligaste problemen när det kommer till kostymkavajen är att den köps för tight, vilket tydligast syns vid midjan när kavajen hålls knäppt. En för tight midja gör att hela kavajen upplevs för liten trots att både axel, rygg och kavajens längd kan vara perfekt. Kavajen ska få en avsmalnande figur vid midjan utan att strama, en så kallad timglasform. Ett bra riktmärke kan vara att få ner en knytnäve mellan skjorta och kavajens frontparti när den hålls stängd.  

Kavaj- och ärmlängd

När det kommer till kavajens längd råder det delade meningar om vad som är korrekt. Under de senaste åren har ett kortare kavajmode varit det vanligast förekommande men är traditionellt sett inte det mest klassiska. Den gamla skolan säger att kavajen skulle täcka hela stussen, i dag är en kavaj som täcker halva stussen mer vanligt och helt klart en bra måttstock. Däremot är en kostymkavaj som täcker hela stussen minst lika elegant om bäraren själv känner sig bekväm i det. Vad gäller ärmlängd bör kavajen anpassas efter längden på bärarens skjortor. Det är därför svårt att säga exakt hur lång kavajärmen faktiskt ska vara. Med förutsättning att din skjorta slutar vid tumroten ska åtminstone 1,5 till 2 centimeter av skjortan synas. Däremot får aldrig mer än 3 centimeter av skjortärmen synas under kavajen.

Så ska du tänka när du köper kostym
Made-to-measure kostym från Sir of Sweden
Byxans passform

Silhuett

Likt kavajen har även byxans passform blivit betydligt smalare gentemot den traditionella raka kostymbyxan. Att byxan blivit smalare är i sig själv inget problem. Vad som blivit ett problem är att kostymbyxan alltför ofta burits alldeles för tight. För att kostymbyxan ska få ett naturligt fall måste det finnas spelrum mellan byxa, lår och vad.

Midja

När det kommer till kostymbyxans midja bör denna anpassas efter kroppsform. Har du en lång överkropp i förhållande till ben är en högre byxa att föredra, har du istället en kort överkropp och långa ben gör sig en längre midja ofta bättre. Se till att midjan sitter ordentligt på plats då kostymbyxan alltid ska kunna bäras utan bälte.

Längd

Det ofta mest kritiska är byxans längd. Den mest eleganta och så även klassiska är att byxan ska vila på skon utan att vecka sig. Däremot rekommenderar vi att byxan hellre får vara åt det aningen kortare hållet än att byxan lägger sig som ett dragspel över skon.

 

Så ska du tänka när du köper kostym
Dela på Facebook
Tweeta