Så slutade Game of Thrones för seriens största karaktärer

Oavsett vad man tycker om saken så är nu sagan om is och eld all – åtminstone på tv-skärmen. Och de stora karaktärernas historier slutade på helt andra platser än där de började – eller i vissa fall, på samma.

marlon  |  Publicerad 2019-05-22 11:46  |  Lästid: 5 minuter

Då var det över. I åtta säsonger och över 70 timmar har sagan om is och eld fängslat oss med potenta maktintriger, mustiga slagsmål, otaliga halshuggningar, incestuösa sexscener, drakar och vålnader. Och under resans gång har ett otal stora spelare i Westeros trillat av pinn (Ned Stark, Missandei, Littlefinger och Varys, bara för att nämna några) men flera av de centrala karaktärerna klarade faktiskt livhanken ända till seriens slut. Här sammanfattar vi var de alla befinner sig när vi lämnar dem.

Jon Snow

Efter att ha blivit övertalad av den då tillfångatagna Tyrion inser Jon Snow att de sju kungarikena måste skyddas från Daenerys eld- och blod-stinna välde och hugger henne i hjärtat med en dolk varefter han själv blir fängslad. Den nye kungen Bran beslutar, till synes som en diplomatisk kompromiss, att Jon ska skickas till The Night’s Watch där han omedelbart tycks återta sin gamla roll som Lord Commander och återförenas med sin jättevarg Ghost. The Night’s Watch har emellertid en något oklar uppgift nu när The White Walkers är tagna ur spel och vildlingarna, tack vare Jon själv, inte längre utgör ett hot.

I seriens sista scen rider Jon norr om muren tillsammans med sin gode vän Tormund Giantsbane och ett stort antal vildlingar. Något som man kan tänka sig att Jon ändå trivs med då han ända sedan sin romans med Ygritte haft ett varmt förhållande till vidderna norr om muren. Och även om han, trots sin kungliga börd, inte regerar i Westeros kanske han kommer att bli någon slags kung bortom muren, à la Mance Raider.

Daenerys Targaryen

I seriens näst sista avsnitt går som bekant Daenerys Full Mad Queen och tuttar på hela Kings Landing från ryggen på sin drake Drogon. Något som gav upphov till minst sagt blandade fans-reaktioner. Det går att argumentera för att Daenerys haft tyranniska och despotiska tendenser genom hela serien och att hennes agerande mot slutet därför är fullt logiskt – hon är beredd att göra vad som helst för att erövra järntronen – medan andra hävdar att hennes våldsamma vansinne inte förankrats tillräckligt i hennes karaktärsbåge.

I vilket fall håller Daenerys i seriens sista avsnitt ett sinistert segertal med riktigt mörka The First Order-vibbar inför sina styrkor i ett nedbränt Kingslanding, där hon gör tydligt att hennes korståg kommer att fortsätta. Även om hon själv är övertygad om att det hon gör är av godo, så framgår det tydligt att eld och blod lär fortsätta att prägla hennes välde. Något som i förlängningen alltså leder till att Jon Snow motvilligt dödar Daenerys. En intressant detalj är att hon faktiskt aldrig sitter på Järntronen, hon vidrör den bara. Därefter flyger Drogon iväg med hennes kropp österut, möjligtvis för att lägga henne till sista vilan bland hennes förfäder i gamla Valyrien.

Tyrion Lannister

Tyrion tillfångatas alltså av The Unsullied med en hämndlysten Grey Worm i spetsen, detta på grund av sitt förräderi mot drottning Daenerys. Därefter ställs han inför rätta framför en samling av Westeros mäktigaste personer, där Tyrion i form av ett patenterat brandtal ser till att Bran Stark väljs till kung. Bran Stark väljer i sin tur Tyrion till kungens hand vilket han också är vid seriens slut. Detta i ett råd som bland annat innehåller hans gamla kompis Bronn, och som av allt att döma har en ovanligt uppsluppen stämning.

Sansa Stark

Sansa hade det inte lätt under de första, tja, fem säsongerna då hon hamnade i klorna på två psykopatiska maktmissbrukare i form av Joffrey Lannister och sedan Ramsay Bolton. Därefter har Sansa Stark vuxit ut till en kompetent ledargestalt som i slutet också ser till Norden blir ett självständigt kungadöme i vilket hon själv kröns till drottning.

Arya Stark

Arya Stark är, trots sin borgerliga bakgrund och dess konservativa påbud, inte gjord för att vara en lady, det har stått klart sedan första stund. Numera är hon också en kvalificerad lönnmördare som tränats i den namnlöse gudens namn och kamperat ihop med obehagliga typer som The Hound. När vi lämnar Arya har hon iklätt sig rollen som en slags äventyrare/upptäckare som seglar västerut – under nordens varg-baner – för att se vad som finns där kartorna tar slut.

Jamie och Cersei Lannister

Jaimie lämnade Winterfell och den nyblivne riddaren Brienne av Tarth för att återförenas med sitt livs kärlek, systern Cersei. Cersei som i sin tur klamrat sig fast vid järntronen in i det sista, sin vana trogen med sina egna intressen som enda hänsyn. De två tvillingarna och älskarna dör sedan i varandras armar under ett kollapsande Red Keep för att sedan hittas av en sörjande Tyrion (som förmodligen mest, om inte bara, sörjer sin bror Jaimie. Tyrions och Cerseis relation var ju minst sagt frostig).

Bran Stark

Den treögde, smått apatiske, korpen blev till slut kung över de numera sex kungarikena. Något han trots allt inte verkade helt osugen på då han konstaterade att han rest ända till Kings Landing med just detta i åtanke.

Brienne av Tarth

Efter att i en rörande scen blivit dubbad till riddare av Jaimie Lannister blir Brienne i slutet Lord Commander över The Kingsguard, medan hennes väpnare Podrick även han blivit riddare (i praktiken personlig assistent till kungen?). Även om hon blev lämnad av Jaimie skriver hon klart hans historia i The Book of Brothers.

Grey Worm förlorar sin älskade Missandei men beslutar i slutet av serien att han och The Unsullied ändå ska resa till hennes hemland Naath för att agera beskyddare för detsamma.

Samwell Tarly

Samwell tycks återfå sin status som arvinge till det anrika Tarly-huset (detta efter att Danerys bränt Sams far och bror levande). Därutöver får han en plats i kungens råd, av allt döma i rollen som maester, som han drömt om. Vad som händer med hans käresta Gilly och lille Sam är emellertid oklart.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-22 11:46