Så snor du stilen av sångaren och stilikonen Julio Iglesias

Me va, me va, me va – mannen, myten, legenden Julio Iglesias har hållit den stilmässiga fanan högt i en karriär som spänner över mer än 50 år.

Andreas Weinås | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-04-24 10:52  |  Lästid: 2 minuter

Julio Iglesias föddes 1943 i Madrid av en judisk mor och har under karriären hävdat att han är av judisk härkomst ”från midjan upp”. Han var tidigt en mycket lovande fotbollsmålvakt och spelade professionellt i Real Madrid Castilla i spanska andraligan innan han blev skadad i en bilolycka 1963. Hans musikkarriär tog fart 1968 när han vann internationella musikfestivalen i Benidorm. Två år senare representerade han Spanien i Eurovision-schlagerfestivalen där han slutade fyra. Under 1970-talet hade han flera stora hits runt om i Europa på spanska, italienska och franska. 1979 går flyttlasset till USA och Miami, men det är framför allt med lanseringen av albumet 1100 Bel Air Place 1984 som han får sitt stora genombrott i USA och den engelskspråkiga världen.

En karaktäristiskt klädd Julio Iglesias med talkshowlegendaren Johnny Carson. Foto: Getty Images

Julio Iglesias stil kan i många avseenden beskrivas som det bästa av sena 70-talet och tidiga 80-talet. Breda slag, klassiska snitt, eleganta skjortor och perfekt passform går före den överdimensionerade kostymstil och varumärkes­fokusering som senare kommer att definiera 80- och 90-talet. Likt Ralph Lauren är Julio en mästare på att blanda klassiskt eleganta plagg som kavaj, skjorta och slips med lediga inslag som ett par tvättade jeans. Alltid i kombination med djup solbränna, elegant ­hårsvall och ett stort leende. Övriga signaturplagg som återkommer under karriären är den klassiska smokingen med hästskoformad väst, den dubbel­knäppta flanellkostymen och business-skjortor med ­kontrasterande vit krage och manschett.

Vit skjorta med cutawaykrage, Brioni, 6 600 kr.

Julios kanske viktigaste signaturplagg var den vita skjortan.

Tvättade jeans, The Row, 12 000 kr.

Ljusa jeans kombinerades inte sällan med kavaj, skjorta och slips.

Dubbelknäppt smoking, Husbands, 20 000 kr.

Julio var kungen av klassiska smokings, såväl på scen som på röda mattan.

Dela på Facebook
Tweeta