Så väljer du rätt vin

Vi bjuder på några enkla tumregler att ha i minnet för att du ska kunna välja rätt på Bolaget.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-02-17 10:13  |  Lästid: 2 minuter
Så väljer du rätt vin

● En fyllig maträtt bör kombineras med ett fylligare vin. Ett lätt vin bör serveras till en lättare rätt.
● Syrlig mat gör ett syrligt vin mjukare. Testa exempelvis en riesling eller sauvignon blanc.
● Stark mat ökar vinets strävhet. Så satsa på ett mjukt vin till chilin eller annat kryddstarkt.
● Salt mat neutraliserar bittra och syrliga viner.
● Välj gärna dryck från samma region som rätten du tänkt servera. Det är ingen slump att italienska viner passar till italiensk mat. Testa exempelvis:

Cesarsallad och chardonnay från Kalifornien.
Wienerschnitzel och österrikisk grüner weltliner.
Osso bucco och rödvin från Valpolicella.
Grillat kött och argentinsk malbec.

 


Så väljer du rätt vin

Varning! Fyra saker du absolut inte bör göra med vin. 

1. Dricka röda viner för varma.
De blir då syltiga och jolmiga. "Rumstemperatur" är ofta för varmt i Sverige. Se till att vinet är under 20 grader så får du ut mesta möjliga av doft- och smakupplevelsen.

2. Hälla upp för mycket i glaset.
Vinet får ingen chans att luftas och det ser inte vackert ut. En fjärdedel till en tredjedel av glaset är lagom.

3. Spara vinet alldeles för länge.
Det är lätt hänt att det där speciella vinet aldrig blir urdrucket. Så njut det medan det är bra. En vanlig torsdagskväll kan lyftas med hjälp av ett glas gott vin.

4. Dricka äkta champagne på nyårsnatten och enklare bubbelviner resten av året.
Gör tvärtom i stället. Oddset att uppleva en champagnes hela härlighet är långt mycket större en vanlig kväll än klockan tolv på natten, utomhus i minusgrader i en svettig smokingskjorta.


Dela på Facebook
Tweeta