Säga nej utan att verka ogästvänlig?

Peder Lamm, antikexpert och chefredaktör på Connoisseur, svarar på dina frågor om vett och etikett.

Peder Lamm  |  Publicerad 2012-01-03 10:14  |  Lästid: 1 minut
Säga nej utan att verka ogästvänlig?
Peder Lamm är antikexpert och chefredaktör på Connoisseur. I King svarar han på era frågor om vett och etikett.

FRÅGA: Härförleden anordnade jag en mindre, improviserad bjudning (vi satt ett gäng och krökade runt mitt köksbord), när en person som jag hade bjudit in ­frågade om han fick ta med en kompis. Av ren feghet svarade jag ja, trots att jag hade velat göra det motsatta – nämnda ­kompis är en kretin av rang. Jag undrar således: Finns det något sätt på vilket man kan svara nej på denna fråga utan att framstå som ogästvänlig?

Gustaf

SVAR: Jag har själv hamnat i den situationen många gånger och följaktligen har mången objuden beklivit mina äkta mattor! Men se på situationen igen. Vem är den verklige kretinen här? Just det – din ”kompis” som inte har vett att hålla sig till civiliserade umgängesregler, i DITT hem! Du kan ju dessvärre inte säga nej till en sådan förfrågan, det äventyrar din gästfrihet. Slutsats: Den nyinbjudne kanske rent av är en trevlig prick. Den inbjudande kompisen blir aldrig bjuden igen. Med en god gammal vän kan du emellertid ha en rak kommunikation och säga som det är.

Peder

Dela på Facebook
Tweeta