Sätt dig ner i båten (kontorsstolen) – att stå upp är överskattat

Höj- och sänkbara skrivbord har blivit ett stående inslag i svenska kontorslandskap. Men att stå och jobba är kanske inte fullt så välgörande för hälsan som man kan tro.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-11-29 16:07  |  Lästid: < 1 minuter

Artikeln publicerades först på Café.

Människor som står upp och jobbar är en allt vanligare syn i kontorsmiljöer. Och visst, vi vet att en allt för stillasittande tillvaro är dåligt för hälsan. Men att helt sonika byta ut sittande mot stående arbetsdagar är inte nödvändigtvis lösningen, skriver New York Times.

För även om den samlade forskningen visar på att stillasittande i sig är dåligt, så finns det inga entydiga bevis för att just stillasittande på jobbet är boven i hälsodramat. En studie från 2015 följde en grupp japanska arbetare under tio års tid och fann inget orsakssamband mellan stillasittande arbete och ökad sjukdomsrisk. En dansk studie från 2016 kunde inte heller styrka knyta sittande arbeten till hälsorisker.


Faktum är att det finns studier som tyder på att det rent av kan vara hälsovådligt att stå i mer än sex timmar per dag.

Mirakelmedicinen för människors hälsa, är enligt vetenskapen inte stående utan (trumvirvel) regelbunden motion. Och att stå upp är inte enligt några kriterier att motionera.

Med andra ord: fritt fram att driva med dina hurtiga, stående kollegor medan du själv sitter bekvämt tillbakalutad i kontorsstolen.

Läs också: 


Dela på Facebook
Tweeta