Semmelhysterin fortsätter – nu kommer de i flytande form

Landets PR-byråer gör verkligen allt för att krama så mycket de bara kan ur svenskarnas tradition att en gång om året äta bullar med grädde på. Här är det senaste: Semmelläsk – och semmellikör.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-01-31 14:29  |  Lästid: 1 minut

Efter semmelwrap, semmelkorv och semmelnachos verkar idéerna kring semlor i fast form ha tagit slut. Nu kommer i stället drickbara ”semlor”.

Först ut är semmelläsken. Den har tagits fram av stadsdelen Hornstull i Stockholm och finns att köpa på butiken Soda Nation, belägen i densamma. Läsken är en så kallad cream soda, med lite tjockare konsistens för att imitera fluffig semmelgrädde. Läsken ska även bjuda på andra klassiska semmelsmaker som mandel, vanilj, kardemumma och socker.
– Man dricker den rätt upp och ned precis som den är. Men för den som är galen i semlor rekommenderar vi att man dricker den tillsammans med sin semla för att få en hundraprocentig semmelfika, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig på Hornstull. 

Men den gräddiga läsken verkar inte gå hem hos alla. När lokaltidningen Stockholm Direkt gjorde ett paneltest på den var det en skeptisk patrull som gav sina synpunkter. Någon beskrev smaken som ”artificiell” och med en ”lätt nyans av spya och plast”. Enligt en annan recensent lämnade läsken en ”förfärlig smörsmak i gommen”, medan en tredje tyckte att smaken påminner om ”flytande barn-penicillin”. Bara en av sex kritiker var helt nöjda. ”Riktigt gott. Smakar ganska likt Dr Pepper” var omdömet då.

Men Hornstull är inte de enda som försöker göra drickbara semlor. Inför fettisdagen har det även lanserats en dessertlikör med smak av semla. Likören är en uppföljare till ”kanelbulle med mjölk-likören” och görs av en irländsk likörproducent, och baseras på ett semmelrecept från Brunkebergs bageri. 

”Först provade jag att mixa min semla i en matberedare och förstod direkt hur bra det kunde bli. Sedan skickades receptet till likörproducenten på Irland och slutresultatet är fantastiskt. Så kul!”, säger Heléne Johansson på Brunkebergs Bageri i ett pressmeddelande.

Likören finns att beställa på Systembolaget redan nu. Den ska serveras över is.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta