Shawn Mendes: Från Vine till världsartist

Han är bara 19 år, men är ändå en av världens mest framgångsrika singer-songwriters just nu. King möter världsstjärnan vars karriär började på sociala medier.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-04-25 16:00  |  Lästid: 4 minuter

Det är en världsvan tonåring som sitter i fåtöljen framför mig på ett hotell i centrala Stockholm. Shawn Mendes har vid 19 års ålder hunnit släppa två studioalbum som båda debuterade längst upp på Billboard-listan och varit huvudartist på tre världsturnéer. Han har sålt 10 miljoner album, 100 miljoner singlar och hans låtar har streamats elva miljarder gånger. Nu sitter han inspekterar svenskt godis.
– Vad är det här, undrar han, och håller upp en svart godisbit från skålen på bordet. 
– Laktrits? Jag hatar lakrits.

Han lägger tillbaka godisbiten i skålen och sätter sig till rätta i sin fåtölj. För att ha varit världsstjärna sedan 15 års ålder verkar han vara väldigt lugn, sansad – till och med ödmjuk. Jag undrar hur han gör för att behålla fötterna på jorden, och inte tappa fotfästet helt under världsturnéerna.
– Det handlar om att ha bra människor omkring sig. Jag har ett bra team, och mina föräldrar är fantastiska. De är väldigt bra på att förstå mitt liv och hjälper mig med råd. Och så har jag väldigt fina vänner. Jag ser väl egentligen mest till att hålla mig nära människorna hemifrån, säger han.

Fram till för ett år sedan bodde han fortfarande hemma hos sina föräldrar i kanadensiska Ontario – samtidigt som han på turnéer sålde ut arenor i storleksordningen Madison Square Garden på minuter och tjänade miljonbelopp för varje framträdande. Ett liv fullt av kontraster. 
– Jag tror det är det som gör att jag kan hålla fötterna på jorden också, att jag alltid kunde komma hem till mina föräldrar och se det från deras håll. Det ger perspektiv på allt som händer, säger han.

Det var på internet allt började. Som femtonåring började han publicera klipp på Youtube och den nu nedlagda videodelningssiten Vine, där han sjöng och spelade gitarr. Ett klipp där han sjöng Justin Biebers låt ”As long as you love me” blev hans första virala video, och fick nästan 10 000 likes på ett dygn.

allowfullscreen

Fakta: Shawn Mendes

Namn: Shawn Peter Raul Mendes
Född: 8 augusti 1998 i Toronto, Kanada 
Gör: Singer-songwriter
Bakgrund: Växte upp i Pickering, Ontario.
Aktuell: Med ett tredje studioalbum och konserter i Europa, USA, Kanada, Sydamerika och Japan.

Ett år senare var han, då 16 år gammal, den tredje största musikern på Vine. Året därpå blev han upptäckt av managern Andrew Gertler, skrev på skivkontrakt med Island Records och resten är – som man säger – historia. Hitsen har avlöst varandra och miljonerna har strömmat in.
– Det har varit bra timing, bra musik, jag har varit på en massa turneringar, bland annat med Taylor Swift. Allt faller på plats, och vi jobbar väldigt hårt, säger han.

Hur mycket av din karriär är du skyldig till internet?
– Allt, i stort sett. Det var när jag började lägga upp videor som fansen började komma. Om jag inte hade haft den plattformen, och det självförtroendet till att göra musik som det gav, hade jag kanske inte gjort det alls.

Vad hade du gjort utan det?
– Jag har ingen aning. Jag hade nog fortfarande spelat och gjort musik, men jag vet inte om jag hade gjort det professionellt. 

Det är lätt att föreställa sig att det är rätt överväldigande att vara med om allt det här. Är det det?
– Ja, definitivt. Men jag började med det här när jag var 14-15 år, och nu när jag är 19 känns det lite som att det här är mitt liv. Jag kommer ihåg när jag hade min första intervju i Sverige, det känns som att det var väldigt länge sen. Det känns mer normalt än inte normalt för mig. 

Sverige var ett av de första europeiska länderna Shawn Mendes kom till. Han spelade här första gången 2015 – då på den lilla scenen på Gröna Lund. Året efter var han tillbaka med en spelning i Fryshuset, och när han kom tillbaka under ”Illuminate”-turneringen 2017 var det 12 000 unga Globen-besökare som sjöng med till inledningslåten ”There’s nothing holding me back”
– Jag har alltid haft mycket stöd här, från tidig ålder. Jag älskar det. Det påminner mycket om Kanada, säger han.

Var är du bäst – i studion eller på scen?
– På scen. Jag jobbar bättre när jag får energi från andra människor. I det instängda båset i studion kan det svårt att prestera. Det är mycket mer spännande att spela på en arena. 

Shawn Mendes delar mycket med en annan kanadensisk musiker – Justin Bieber. De båda artisterna kommer från samma provins och har liknande karriärer. Båda började med videoklipp på internet. Och att jämföras med Justin Bieber har han ingenting emot.
– Jag älskar Justin. Jag har känt honom i ett par år nu. Han är faktiskt en av anledningarna till att jag började sjunga från början. Jag är ett stort fan, jag tycker att han är en av de största talangerna på generationer. Så jag tar det som en komplimang varje gång, säger han.

Men han nämner inte Justin Bieber när han pratar om förebilder. Där är det i stället John Mayer som är den största inspirationen. 
– Musikmässigt är John Mayer en stor förebild. Han är också en bra kille att se upp till som person. Och jag tycker om sättet Justin Timberlake har hanterat sitt kändisskap, med musiken och skådespeleriet och allt. Han verkar så stabil, och står stadigt på jorden.

Nu är Shawn Mendes aktuell med sitt tredje studioalbum. Lyssnarna kan förvänta sig ett annat sound än vad de är vana vid.
– Det är fortfarande väldigt mycket jag, men musiken är lite annorlunda. Det känns mer som en hybrid mellan pop, r’n’b, rock – den har liksom allt inbakat.

Under sommaren väntar också en turné med spelningar i bland annat England, USA, Brasilien och Japan. Men just nu är han mest intresserad av godisskålen på bordet.
– Den här matchar min tröja, säger han, och håller upp en Ahlgrens-bil.

Dela på Facebook
Tweeta