Stilprofilernas signaturdofter – sju parfymer som alltid håller stilen

Nytt år, ny signaturdoft? Vi frågar sju stilprofiler om parfymerna som blivit deras doftsignum.

Joel Ågren  |  Publicerad 2022-12-12 13:49  |  Lästid: 6 minuter

Stilredaktören Andreas Weinås val: Marc-Antoine Barrois B683

Jag är inte på något sätt en nörd inom området doft, menn precis som när det kommer till kläder och skor så uppskattar jag hantverksskicklighet. Inget ont om modehusens dofter, men det finns något härligt med dofter från renodlade parfymproducenter som inte går att hitta på reahyllan i valfri taxfree-shop. B683 fick jag som present av min vän och kollega Per Nilsson för lite drygt tre år sedan. Dofter är alltid kluriga att ge bort, de är så personliga, men just den här gåvan var extremt lyckad då jag har burit den mer eller mindre exklusivt sedan dess. Jag är barnsligt förtjust i de murriga tonerna av läder, trä, mysk och kryddor som får mig att tänka på öppen brasa, blottlagda träbjälkar och patinerade läderväskor. För mig är parfym något som adderar en helhetskänsla och sätter tonen för en hel outfit. Jag vill även passa på att höja ett varningens finger: Om man verkligen uppskattar en doft på en vän eller bekant så kan man absolut inspireras av tonerna eller karaktären, men man bör under inga omständigheter köpa samma doft. Det är ett klavertramp som kan kosta dig en vänskap.

Andreas Weinås är stil- och klockredaktör på King, medgrundare av stilpodden Gentlemanualen och en av Sveriges bäst klädda män.

Instagram-profilen Tobias Sikströms val: Tom Ford Noir

Parfym är lite som en ytterjacka – det går liksom inte att ha för många. Jag bär parfym nästan varje dag och byter mellan olika dofter beroende på vad jag har inplanerat. Jag har cirka åtta dofter som jag lever i ett polyamoröst förhållande med, men Tom Ford Noir är min favorit. Jag fick den som present för hundra år sedan, och jag kände där och då att den hade allt vad jag sökte efter hos en parfym. Den är mjuk, mångsidig och lagom tung. Jag bär den oftast framåt kvällen, men den balanserar på den tunna linjen mellan att fungera både som dag- och kvällsdoft. Det låter kanske uppenbart, men jag skulle faktiskt beskriva den så som jag tänker att färgen svart skulle dofta. Becksvart med en träig eftersmak. I ordets mest positiva bemärkelse.

Tobias Sikström är en av Sveriges största manliga modeprofiler på Instagram, med över 30 000 följare.

Stilinspiratören Lalle Johnsons val: Diptyque Geranium Odorata

Jag byter sedan en tid tillbaka mellan en höstdoft och en sommardoft. Sommardoften är Hermès Un jardin sur Le Nil som parfymerad body lotion. En produkt som jag återupptäckte när jag bodde på ett trevligt hotell för en tid sedan och som hade Hermès i badrummet. På höst och vinter använder jag Diptyque Geranium Odorata som eau de toilette. Jag fick ett test på ett varuhus när jag letade efter något nytt i doftväg och fastnade direkt. Båda dofterna är väldigt eleganta, fräscha och lätta och jag bär dem morgon som kväll. Jag tycker att det är svårt att hitta personliga dofter i dag. Många parfymhus utgår från samma ingredienser och drar åt samma håll doftmässigt. Inte sällan åt det tyngre hållet, vilket inte passar mina preferenser. Diptyque och Hermès dofter känns däremot både klassiska, lätta och moderna på samma gång.

Lalle Johnson är stylist och designkonsult, ständigt aktuell som en av Sveriges bäst klädda män.

Inköparen Erik Danielssons val: Commes des Garçons Standard

Jag är med handen på hjärtat inte särskilt äventyrlig när det kommer till val av parfym och har burit mer eller mindre samma doft i tio år. Commes des Garçons Standard är ett samarbete med finska möbeltillverkaren Artek och doftar nyslipat trä. Jag upplever den som väldigt fräsch men med en komplexitet som jag uppskattar. Ibland alternerar jag med Silphium från Stora Skuggan. En unik doft utan att för den delen vara svår att tycka om. I butiken har vi ett ganska tajt sortiment med Byredo, Commes des Garçons, Stora Skuggan, Iiuvo och senaste tillskottet Colekt från Sverige. Deras parfymer är verkligen fantastiska, med en hög grad av naturliga ingredienser och där man inte tummat på något med kvaliteten. Valet av parfym kan verkligen säga något om en person, och en riktigt bra parfym doftar alltid lite olika beroende på vem som bär den.

Erik Danielsson är inköpare modebutiken Nitty Gritty, som erbjuder ett kuraterat utbud av nischdofter från bland annat Stora Skuggan, Colekt och Byredo.

Modefotografen Milad Abedis val: Tom Ford Oud Wood

Jag minns tydligt att signaturdofter var ett ämne som mina föräldrar diskuterade under min barndom. Det var alltid viktigt att dofta gott och använda parfym som en del av sin rutin innan man gick utanför dörren, något som verkligen fastnade hos mig från en tidig ålder. Min egen signaturdoft de senaste åren har varit Tom Fords unika Oud Wood. Lustigt nog så upptäckte jag doften under ett King-event med Tom Ford som sponsor i början av 2018 och köpte doften några veckor senare. Den är exotisk, rökig, kraftig och distinkt i sina toner. Har man doftat den innan så känner man igen den direkt. Är det första gången så gör den ofta ett stort intryck. Jag växte upp i Teheran med närhet till den arabiska kulturen, där man bränner oudträ för dess doftegenskaper. Jag kopplade genast ihop parfymdoften med de vaga barndomsminnen jag har därifrån och kände även en kulturell samhörighet med den. Den passar mig, helt enkelt.

Milad Abedi är streetstyle- och modefotografen som inte sällan klär sig bättre än
personerna han fångar på bild under Pitti Uomo-mässan i Florens.

Stilpoddaren Filip Strömbäck val: Hermès Terre d’Hermès

Jag har en sanslöst begränsad erfarenhet av parfymer. Som alla tonåringar så provade jag mig fram i pappas parfymgarderob under början av 90-talet. Där hittade jag allt från Davidoff till Polo Sport. Det var inte så noga om jag doftade cigarrgubbe eller nyduschat tennisproffs, jag sprutade på det mesta. 1995 köpte jag Jean-Paul Gaultiers Le Male och var den trogen i ett antal år till dess att jag helt slutade använda parfym. Spola fram nästan exakt 20 år av huddoft tills jag bestämde mig för att jag behövde en signaturdoft. Efter en seriös doftkonsultation blev jag bara perplex och matt, kunde inte välja över huvud taget. Till slut fick jag en timme över på en flygplats och bestämde mig – Terre d’Hermès fick det bli. Jag älskar varumärket, flaskan är enkel och stilig och doften funkar precis när som helst. Terre d’Hermès är manlig och mumsig utan att för den delen bli alltför muskig och mörk. Jag känner mig sportig och fräsch och nattklubbsredo på samma gång och bär doften i princip hela tiden. Jag har några andra parfymer hemma, men de är mest för gästers skull och för att det ser trevligt ut i badrummet.

Filip Strömbäck är poddaren bakom stilpodden Stiljournalen som Filip programleder tillsammans med
kollegan Fredrik af Klercker.

Modeveteranen Jonas Clason val: Byredo Oud Immortel

Jag har alltid burit parfym men alltid väldigt lite, knappt så att det märks. Jag föredrar när det luktar rent med en lätt parfymdoft ovanpå. Oud Immortel fick jag av min sambo i present för en tid sedan. Hon är fantastisk på parfymer och ser alltid till att jag luktar gott. Jag brukar av erfarenhet föredra oud-dofter samt dofter med inslag av sandelträ och peppar. Jag har använt Comme des Garçons Wonderwood tidigare men tycker att Byredos doft är bättre. Jag får ofta frågor om vilken parfym jag bär när jag använder Oud Immortel, och jag bär den i princip varje dag. Den doftar lite dekadent, mustigt och kväll. På sommaren alternerar jag ibland med Terre d’Hermès, som tydligen ska vara världens mest sålda herrparfym. En väldigt klassisk och ganska generisk, ren doft.

Jonas Clason är grundare av jeansmärket Jeanerica tillsammans med parhästen Lena Patriksson Keller – modeduon som bland annat lade grunden för märket Whyred.

Artikel publicerades första gången i King nr 4, 2021.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-12-12 13:51