Skaparna av Agnelli-dokumentären tar sig an krögaren Mr Chows färgstarka liv

Den nya HBO Max-dokumentären om den excentriske krögaren och konstnären Mr Chow är ett frosseri i kroganekdoter, kändisskvaller och klanderfria kostymer.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-10-31 16:16  |  Lästid: 2 minuter

Sverige har slagit om till vintertid och officiellt förvandlats till Mordor med kolmörker och iskallt ösregn i sidled, vilket betyder inlåsning och sträckkollande av filmer och serier.

Säsongens bästa och mest inspirerande dokumentär för alla oss som älskar vassa anekdoter och lika vassa kostymer heter a.k.a Mr Chow och streamas på HBO Max. I filmen får vi följa 84-årige Michael Chows vindlande väg från Shanghai till fattig konstnär och skådespelare i London vidare till hungrig entreprenör som revolutionerar restaurangbranschen med sitt internationella krogimperium Mr Chow.

Michael Chow var en kämpande konstnär innan han blev krogentreprenör. Foto: HBO Max

Den excentriske renässansmannen, även känd under sitt konstnärsnamn M, lockade eliten från film, musik, mode och konst med sitt stekheta restaurangkoncept och sin fängslande personlighet. Under 80-talet blev restaurangen i New York den självklara middagsdestinationen inför utekvällen på den legendariska nattklubben Studio 54.

Dokumentären är full av arkivmaterialsmys med Mr Chow-stammisar som Jay-Z, Calvin Klein, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring och Mick Jagger. I filmen medverkar, förutom familjemedlemmar, även Ian Schrager, Ed Ruscha, Julian Schnabel och Fran Lebowitz som bjuder på kvalitetsanekdoter.

Michael Chow revolutionerade krogvärlden med restaurangkedjan Mr Chow. Foto: HBO Max

Dokumentären är gjord av skaparna (däribland Vanity Fairs legendariske gamle chefredaktör Graydon Carter) bakom Agnelli, den episka dokumentären om Fiatgrundaren och stilikonen Gianni Agnelli – även den ett hett tips på HBO Max.

Dokumentären a.k.a Mr Chow finns att streama nu på HBO Max.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-10-31 16:20