Smink för män – så funkar det

 

Redaktionen  |  Publicerad 2006-11-02 13:13  |  Lästid: 4 minuter
BRONZER
En bronzer är en fuktighetskräm som ger färg utan att täcka. Den är tunnare än en foundation, och eftersom den i första hand är en dagkräm läggs den under en concealer. Du smörjer in den i ansiktet som en vanlig kräm.
KING REKOMMENDERAR Gaultier ”Le Male” Better than Tan, 340 kr.
CONCEALER
Concealern är en täckprodukt som man jobbar punktvis med för att få en jämnare bas. Den är grunden till allt och döljer till exempel prickar i ansiktet och mörka ringar under ögonen. Använd helst en pensel för att applicera, så att inte bakterier kommer på själva produkten. Ta så lite som möjligt och jobba ut med en svamp eller fingrarna.
KING REKOMMENDERAR Male Species Cover Stick light, 199 kr.
FOUNDATION 
Med foundation menas en under-lagskräm som liksom concealern är en täckande produkt. Den ger ansiktet en jämn och fin yta och gör även att sminket sitter bättre. En foun-dation är inte menad att ge dig en fejksol-bränna, utan välj en foundation som är så identisk med din egen hudton som möjligt. Prova i ansiktet och jämför med halsen så att det matchar. Många foundations är flytande (liquid) och appliceras med en svamp över hela ansiktet.
KING REKOMMENDERAR Uomo Liquid Foundation No 5, 165 kr.
PUDER
Pudret fixerar underlaget, får sminket att sitta och ger ansiktet en matt finish. Om du använder liquid foundation bör du använda ett puder efter, så att inte din foun-dation börjar flyta efter ett tag. Använd en större puderborste och jobba uppifrån och ner, i skäggväxtens växt-riktning. Undvik att pudra kring ögonen – det kan lägga sig i de fina linjerna under ögonen vilket inte ser så bra ut. Ju mindre puder desto bättre, och har du längre stubb så undvik puder så mycket som möjligt på de områdena.
KING REKOMMENDERAR Make Up Store Loose Powder Milk, 195 kr.
KRÄMPUDER
En foundation kan också komma i kompakt puderform, ett så kallat krämpuder. Här har du foundation och puder i ett. Kräm-pudret är därför lättare att använda och appliceras över hela ansiktet med hjälp av en svamp eller med en puderborste. Val av färg gäller som för foundation – så nära din egen hudton som möjligt.
KING REKOMMENDERAR Mënaji Anti Shine HPDV Powder light, 225 kr.
BLUSHER
VAD ÄR DET HÄR? En blusher (rouge) används för att ge färg eller markera ansiktsdrag. Använd en borste och lägg en tunn linje under kindbenet (dra inte för långt fram) och skugga lätt uppåt – max över halva kinden. Se till så att det inte blir någon skarp kant kvar, utan gå över med en svamp och tona. För en tydligare käklinje lägger du blushern precis i vinkeln under benet, så långt in som möjligt – ej på kanten, då blir effekten den motsatta. Tänk på att välja en brun, neutralare ton och inte för röd.
KING REKOMMENDERAR Make Up Store Blush Color sand, 135 kr.
SOLPUDER
Solpuder kallas även för bronzpuder och är ett brunare puder som du kan dra över ansiktet för att få lite mer färg. Använd en puderborste för att applicera. Det är viktigt för killar att det är ett matt puder och alltså inget skimmer i. Och tänk på att du inte är alltför vit, i så fall kan du lägga lite på hals och bringa också.
KING REKOMMENDERAR Male Species Starburst Face Bronzer, 269 kr.
ÖGONBRYNSSKUGGA
VAD ÄR DET HÄR? Med hjälp av en ögonbryns-skugga markerar du ögonbrynen. Att måla ögonbrynen handlar mer om att få en maskulin form än att brynen ska få färg. Fyll i där du har behov och inte nödvändigtvis hela brynet. Applicera med en snedställd pensel och jobba i riktning med den korta delen först, inifrån ögat och ut. Välj inte en för brun skugga (vi har inte mycket bruna pigment i våra bryn) utan gå mot grått så ser det naturligare ut. En ögonbryns-skugga kommer med olika nyanser, så du kan blanda så det passar dig bäst. Det går också bra att använda en ögonbrynspenna.
KING REKOMMENDERAR Make Up Store Tri Brow Color, 130 kr.
MASCARA
VAD ÄR DET HÄR? Mascara ger färg och längd till ögonfransarna. Finns som ljusare brun, brun och svart beroende på hur ljus eller mörk du är. Applicera mascaran från fransarnas rötter och ut. Se till så att den inte bara hamnar på topparna och var sparsam på de undre fransarna. Det är viktigt att mascaran inte får klumpa sig, och vill du vara på den säkra sidan kan du ta en separat mascaraborste och lägga mascaran på.
KING REKOMMENDERAR Gaultier ”Le Male” Sharp Eyes Tinted brow & lash groomer light, 220 kr.
LÄPPBALSAM
VAD ÄR DET HÄR? Ett läppbalsam används för att ge fukt och lite glans till torra läppar. Med ett transparent, eller genomskinligt, läppbalsam blir det naturligt. Kom ihåg att även vårda läpparna – peeling och inpackning med bland annat d-vitamin håller läpparna mjuka och fräscha. Det finns också lätt färgade läppbalsam för killar, som du kan använda om du känner att läpparna är blå eller extremt röda.
KING REKOMMENDERAR Make Up Store Lipcare mix, 175 kr. Uomo Lipstick No 4, 135 kr.
Bild 429724
Tyvärr gick inte frisyren och det hemska linnet att sminka över.
1. Ögonbrynsskugga
2. Blusher
3. Solpuder
4. Concealer
5. Läppbalsam
6. Bronzer
7. Concealer
8. Foundation
9. Krämpuder
10. Mascara
Makeup för män – ABC
Makeupartisten Anna Göransson från Make Up Store listar grunderna i manlig makeup.

 
A – Var sparsam
Det är lätt att använda för mycket smink, och det gör att du helt enkelt ser sminkad ut. Nyckeln till en naturlig look är att använda så lite som möjligt  – jobba tunt och bara med de produkter som du känner är nödvändiga.
 
B – Rengör och återfukta
Ett fräscht ansikte börjar alltid med bra hudvård – rengör och återfukta . Ju bättre du vårdar ditt ansikte, desto snyggare sitter sminket.
 
C – Välj rätt färgton
Många väljer en för mörk färg på sitt underlag (concealer och foundation). Det är inte meningen att ansiktet ska bli brunare, när resten av kroppen är blek. Var noga med att valet av färg hamnar så nära din egen hudton som möjligt så ser det naturligt ut.

Av: Text: Niklas Vestberg

Dela på Facebook
Tweeta