Så snor du stilen av Hugh Grant

Med personlighet, god smak och en perfekt skuren smoking kommer man långt. Hugh Grant är en av vår tids mest underskattade stilikoner.

Andreas Weinås | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-06-16 10:13  |  Lästid: 2 minuter

Hugh Grants charmiga rolltolkningar i filmer som Notting Hill, Bridget Jones dagbok eller Love Actually känner nog de flesta till, men hans personliga stil och roll som stilikon är inte lika etablerad. Grant, som slog igenom internationellt i rollen som Charles i dramakomedin Fyra bröllop och en begravning från 1994, var under framför allt det sena 90-talet en av världens bäst klädda skådespelare. I en tid som sedan dess dominerats av mer eller mindre uppenbara samarbeten mellan skådespelare och modehus har Hugh Grant kontinuerligt visat upp tecken på både personlighet och exceptionellt god smak. I stället för att klä sig i modekreationer från de högstbjudande sågs Grant i samma perfekt skurna skräddarsydda smoking år efter år på röda mattan, och hans stilmässiga uttryck slutade inte där.

Foto: Getty Images

Hugh Grants privata stil kan bäst beskrivas som en sloane ranger, ett uttryck som härstammar från Peter Yorks och Ann Bars bok The Official Sloane Ranger Handbook från 1982, med bland andra prinsessan Diana på omslaget. Uttrycket syftade på den grupp av övre medelklass-ungdomar i stadsdelarna Chelsea och Kensing­­ton som på ett avslappnat sätt bar klassiska brittiska plagg. När grunge-trenden under 90-talet var som allra störst och många av de främsta skådespelarna sågs i flanellskjortor med slitna jeans var Hugh Grant i stället klädd i kritstrecksrandiga mörka kostymer och rosa skjorta. 

Så sent som på Oscarsgalan i år kunde man se prov på Grants ointresse för att spela med i charaden kring klädsel, då han på frågan om vad han bar svarade: ”Just my suit, I can’t remember my tailor.” Ett citat som snabbt blev viralt och kritiserades av många för att vara arrogant, men också togs i försvar med motiveringen att det rörde sig om ett typiskt brittiskt skämt som flög över huvudet på många amerikaner. 

Tre nyckelplagg att investera i

Smokingen

Ett av Hugh Grants mest ikoniska plagg i klassiskt och gärna dubbelknäppt utförande.

Filippa K, Black Blazer, 5 399 kr.

Den egenknutna flugan

Att knyta sin fluga är grunden för en snygg smokingstil och Grants asymmetriskt, till synes slarviga flugor passar hans roll som Sloane Ranger perfekt.

Amanda Christensen, 399 kr.

Den kritstrecksrandiga kostymen

Vem har sagt att en kritstrecksrandig kostym behöver vara stel? Kombinera med uppknäppt skjorta och mockaloafers för en mer avslappnad känsla.

Barbanera, Alberto,10 000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-16 10:25