Snyggaste plaggen från butiksaktuella Stockholm Surfboard Club

Svenska surfvarumärket Stockholm Surfboard Club har slagit upp dörrarna till sin första fysiska butik. Vi har pratat med företagets medgrundare och designer Manne Glad.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-12-15 11:16  |  Lästid: 3 minuter

Stockholm Surfboard Club är det svenska surfvarumärket som gett svallvågor på hela den globala modescenen. Kanske är det för att tungviktare från Acne Studios ligger bakom projektet eller bara för att det saknades en aktör som tog surfmode på allvar. Säkert är i alla fall att Stockholm Surfboard Club har satt Sverige på surfkartan, inte minst nu när varumärket har öppnat sin första fysiska butik. Den 22 kvadratmeter lilla studion ligger inkilad på Östgötagatan 33 i hjärtat av Södermalm och erbjuder en lång rad surfbrädor, våtdräkter, kläder och accessoarer.

Acne Studios-designern Manne Glad växte upp runt hörnet av lokalen, som tidigare huserade den klassiska tobaksbutiken Handel & Vandel (av nostalgiska skäl har mycket av den gamla tobakskiosken behållits). Han började surfa i Costa Rica för 14 år sedan och med sin snickarbakgrund föll det sig naturligt att börja tillverka egna surfbrädor. 2019 startade han Stockholm Surfboard Club tillsammans med Acne Studios-kollegan Jonny Johansson – modejättens chefsdesigner och grundare.

Vi hörde av oss till Manne Glad för att höra mer om Stockholm Surfboard Club.

Manne Glad på Stockholm Surfboard Club.

De flesta förknippar surfmode med shorts och kortärmade skjortor, men din kollektion innehåller flera workwear-plagg – förklara.

– För mig så finns det en tydlig koppling mellan workwear och surf genom hantverket att bygga surfbrädor. Men referensen workwear kan nog uppfattas annorlunda i vår kollektion, då våra plagg mer är som en utility-uniform. Vi gör inte heavy duty workwear, utan mer dressat – tänk busschaufför eller brevbärare. Jag tycker om att arbeta i verkstan med hela min garderob. Det ger kläderna liv.

Vad skiljer er estetik från traditionella surfmärken?

– Traditionella surfmärken blir ofta väldigt mycket strand och surf. Referenser loopas och förnyelsen är sällan stor, trots att surfing vunnit mer och mer mark i den urbana miljön. Kort sagt så är vår estetik en häxblandning av stad, surf, konst, kultur och natur. I den röran finns det kontraster som är spännande att utforska.

Vad inspireras du av i ditt designarbete?

– Av allt som korsar min väg. 60- och 70-talets surfkultur, blaskigt öl på Gröne Jägaren, Hollywood-glam. Just nu har jag helt snöat in på outlaw-country. Grunden är dock att jag bygger surfbrädor som jag själv vill surfa på och jag designar kläder som jag själv vill bära.

Hur och var surfar du i Sverige på vintern?

– Jag surfar mest nere på Torö, då det är närmast stan. På vintern är det rätt lugnt och skönt där ute också, kylan skrämmer bort folk. Torö på sommaren är ett riktigt jippo. Jag föredrar vintern, tyvärr.

Vi bad Manne Glad välja sina tre favoritplagg ur Stockholm Surfboard Clubs vinterkollektion.

1. Jackan

– Boxig workwear-jacka med knäppning framtill. I svart blir denna klubbjacka med stor vävd bröst-patch både stark och low key. Pris: 3 500 kr.

2. Byxan

– Vår vida bootcut-byxa med full längd är min take på en klassisk 70-talsbyxa. Bär den gärna tillsammans med jackan för den kompletta klubbuniformen. Pris: 2 500 kr.

3. Huvtröjan

– Denna hoodie är gjord i kraftig ekologisk bomull och är skuren i en del, vilket gör att den faller naturligt över axlarna. Broderad logotyp på bröstet och stor huva. Vinterns go to-tröja. Pris: 3 100 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-15 11:17