Sommarens drömresmål: mikrohotellet Little Beach House Barcelona

Mikrohotell är den senaste trenden i resebranschen. King kollar in Little Beach House Barcelona – en designmässig fullträff med bara 17 rum.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-04-21 14:30  |  Lästid: 4 minuter

Små hotell är den stora rådande trenden. Från den gamla brandstationen Chiltern Firehouse i London med sina 26 rum till Il Pellicano utanför Rom med blott 20 rum. Financial Times lyxbilaga How To Spend It gjorde nyligen en lista över de bästa mikrohotellen och nämnde bland annat designhotellet The Darling i Köpenhamn med bara ett enda rum. Vi på King intervjuade hotelldrottningen Jeanette Mix som driver svenska mikrohotellet Ett Hem (22 rum) som menade att ”det finns en stark längtan efter det personliga” och att den moderna hotellgästen ”söker efter genuina upplevelser”.

Little Beach House Barcelona ligger i den lilla kustbyn Garraf.

I veckan var vi på plats under säsongspremiären av Little Beach House Barcelona, ett hotell med bara 17 rum som är en del av medlemsklubben Soho House (vars grundare vi också har intervjuat). Det lilla strandhotellet ligger 20 km utanför Barcelona i den sömniga lilla fiskebyn Garraf, en perfekt tillflyktsort för den som vill koppla av men ändå ha storstaden inom räckhåll. De omkringliggande husen på stranden byggdes på 1920-talet och kallas ”casetes” och skyddas av spanska staten tack vare sin unika design och historia. Havsvillorna beboddes av fiskare, stenhuggare och hamnarbetare och används i dag som studiolägenheter av locals. Little Beach House Barcelona är ritat i samma stil både i färg och arkitektur för att smälta in i naturen och byn.

Längs stranden ligger gamla fiskebostäder från 1920-talet.

Hotellet huserar en restaurang med grönt terrazzogolv med utsikt över stranden och Medelhavet. Menyn bjuder på dagens fångst, paella med färska skaldjur, stenugnspizza och förstås – tapas. På drinklistan hittar man Soho House-klassikern Picante de la Casa (scrolla ner för recept) – en variant på Spicy Margarita med chili. På taket finns en terrass för såväl morgonyoga i gryningen som sena drinkar i solnedgången. Sovrummen är smakfullt inredda med noga handplockad inredning av Soho Houses designteam och lokal konst av genomgående Barcelona-baserade konstnärer utvald av företagets Global Director of Art – Kate Bryan.

Menyn bjuder på paella med färska skaldjur och andra lokala råvaror.

Vill man inte bara ligga på stranden kan man ta yogaklasser eller hajkingturer i de närliggande bergen under ledning av hälsogurun Alesha Carmela eller besöka vinregionen Penedès som är känt för sin cava, främst från det familjeägda vinhuset Juvé & Camps. Bredvid hotellet ligger Bodegas Güell, en tidigare vinkällare skapad av Barcelonas världsberömde mästerarkitekt Antoni Gaudí. Den spektakulära byggnaden är i dag en restaurang.

Little Beach House Barcelona är ett av två Soho House i Barcelona.

Soho House grundades i London 1995 av brittiske entreprenören Nick Jones som medlemsklubb för kreatörer. I dag har företaget hus över hela världen, bland annat i Stockholm. Bokningen för Little Beach House Barcelona är öppen för både medlemmar och ickemedlemmar på sohohouse.com.


Så gör du Soho Houses signaturdrink Picante de la Casa
- 1 röd chili
- 50 ml tequila
- 20 ml agavesirap
- 25 ml nypressad limejuice
- 10 korianderblad
Skär av och behåll toppen av chilin och krossa resten med en mortel. Häll tequila, agavesirap, limejuice och den krossade chilin i en shaker. Lägg korianderbladen i ena handen och klappa ihop med din andra hand för att frigöra korianderns aromer innan du lägger ner bladen i shakern. Skaka ordentligt och sila ner drinken i ett tumblerglas fullt med is. Garnera med toppen av chilin med stjälken uppåt.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-24 12:15