Sommarens hetaste pryl: Oonis elektriska pizzaugn

Kingredaktionen smälter direkt när Ooni lanserar den blixtsnabba och helelektriska pizzaugnen Ooni Volt 12 lagom till sommarens pizzakvällar.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-05-30 21:00  |  Lästid: 2 minuter

De bästa idéerna föds inte sällan ur ren frustration. I Kristian Tapaninahos fall väckte frustrationen över att aldrig få till en riktigt bra pizza i hemmaugnen idén om en bärbar pizzaugn för hemmabruk. I dag, drygt tio år senare, är Tapaninahos portabla pizzaugnar, mer kända under namnet Ooni, go to-­varumärket för kräsna hobbykockar som dagdrömmer om San Marzano-tomater och napolitanska pizzabottnar.

Nu breddar Ooni sitt prisbelönta produktsortiment av trä-, kol- och gasdrivna ugnar med Ooni Volt 12 – en slimmad elektrisk pizzaugn som funkar lika bra för inomhus- som utomhusbruk. Ugnen, som är optimerad för 12 tums pizzor och värmenivåer på upp till 450 °C, når maxvärme på under 20 minuter och bakar din favoritpizza på cirka 90 sekunder.

Ooni Volt 12 kostar 10 000 kr.

Den praktiska boost-funktionen gör att uppvärmningen av pizzastenen går snabbare än du hinner säga ”buffelmozzarella”, och de ­idiotsäkra temperaturvreden som reglerar både över- och undervärme gör att du knappast behöver vara någon Lilla Napoli-talang för att få ordning på fredags-Margheritan. Den praktiska storleken och matchvikten på 18 kg gör dessutom att du enkelt kan flytta ugnen mellan köket och verandan om vädret tillåter.

– Vi tänker igenom varje detalj i våra produkter, från glaset i ugnsluckan till den inbyggda termometern. Och resultatet speglar vår mångåriga erfarenhet av produktutveckling av pizzaugnar, där varje del av ugnen är utformad för att göra fantastisk pizza, säger Kristian Tapaninaho, vd och medgrundare av Ooni.

Diskussionen om huruvida det över huvud taget går att göra fempluspizza i en elektrisk ugn lämnar vi därhän.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-30 21:01